Változások – Mire számíthatunk az adózás terén idén?

Hogyan alakul az szja, a szocho és a szakképzési hozzájárulás?

Mire készülhetünk a személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás terén? 2022 január elseje új adózás-szabályokat is hozott, mellyel többen jól járhatnak.

Minden esztendőben változások jellemzőek január elsejétől az adózás terén. Nincs ez másként 2022-ben sem.

Csokorba szedtük a leglényegesebbeket, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

1.SZJA és ÁFA

Fontos változásra kell számítani a személyi jövedelemadó (szja) terén: a 25. évüket be nem töltött személyek a munkabérük, illetve más, nem önálló tevékenységből és egyes önálló tevékenységből származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmük után nem fizetnek személyi jövedelemadót az előző júliusi bruttó átlagkereset szintjéig. Ez az összeg 2021 júliusában 433.700 forint volt.

Foto:pixabay.com

A változtatások okán jobban jönnek ki az egyéni vállalkozók, ha átalányadózás mellett döntenek. A bevételi értékhatár ugyanis nő, a korábbi általános 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig, ami 2022-ben 20 millió forintot jelent. Kedvezőbbé válnak az egyes tevékenységekre alkalmazható költséghányadok is – tudatta a napi.hu.

Tudta, hogy egyes női és férfi daganatok, rákok és betegségek esetén Önnek adókedvezmény jár?

Ugyancsak változás, hogy 2022. január 1-től a magánszemélyek kriptoeszköz-ügyletekből származó jövedelme után is kell szja-t fizetni, 15 százalékot. El lehet számolni a tárgyévi igazolt költségeket és alkalmazható az adókiegyenlítés is.

Az ÁFA, azaz a termékek általános forgalmi adója 2022-ben nem csökken egy termékre vonatkozóan sem, de arra lesz mód január elsejétől, hogy az adó elévülése után, az ok bekövetkezését követő 1 esztendőn belül az adóalany kérje az adóhatóságtól az eladónak tévedésből kifizetett ÁFA visszafizetését – adta hírül a napi.hu.

Foto:pixabay.com

Fordított adózás marad érvényben bizonyos gabona- és acélipari termékek eladásában, illetve üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházásakor.

2.Szakképzési hozzájárulás és szociális hozzájárulási adó (szocho)

Fontos változás, hogy 2022 január elsejétől a munkáltatókat terhelő, bérjövdelemek után fizetendő 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást megszüntetik.

Csökken emellett a szociális hozzájárulás (szocho) mértéke, a jelenlegi 15,5 százalékról 13 százalékra. Ugyanekkor 13 százalékra mérséklődik a kifizetőt terhelő, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke – írta meg a napi.hu.

3.Kisvállalati adók

Változás lesz 2022 január elsejétől a kisvállalati adókat illetően is. A kiva mértéke 10 százalékra csökken.

Szintén csökken a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adója (hipa), fele annyit kell fizetni, akárcsak 2021-ben. Összege tehát legfeljebb 1 százalék lehet, amennyiben a cég árbevétele vagy mérlegfőösszege  a 4 milliárd forintot nem haladja meg.

Ugyanakkor az önkormányzatok az adókat nem növelhetik azokhoz a szabályokhoz képest, amelyek 2020. december 20-án érvényesek voltak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.