Egy nap a bélbetegekért

13. alkalommal rendezi meg a Gyulladásos Bélbetegek Európai Napját a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete.

Az egyesület évek óta szeretné felhívni a figyelmet a gyulladásos bélbetegségek okozta nehézségekre. Ezúttal az egyesület társakat is toboroz a bélbetegség elleni harchoz, valamint kampányt indít a mellékhelyiségek ingyenes használatának érdekében.

Az MCCBE 1994 óta nyújt támogatást az IBD-ben, azaz gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknek életminőségük javításában. Az egyesület a rendszeres tanácsadások mellett évente konferenciát szervez a Gyulladásos Bélbetegek Európai Napjának alkalmából, ahol a támogató légkör és a valahova tartozás élményét erősítik a páciensekben.

A rendezvény további célja hogy az orvosok, betegek és hozzátartozók megismerkedjenek egymással és tájékozódjanak az újabb gyógymódokról.

A rendezvénysorozat keretein belül az újonnan megválasztott elnök, Hipszki Péter hangsúlyozta, hogy „a betegség megismertetéséhez és elfogadásához elengedhetetlen a társadalmi felelősségvállalás”. Az egyesület ehhez aktívan keresi olyan szervezetek támogatását, amelyek segítenek a célok elérésében.

Egyúttal egy adatbázis létrehozását is tervezik, amely összegyűjti a befogadó intézményeket. Befogadónak azok az intézmények minősülnek, akiknek mosdóit nem csak IBD-s betegek, de járókelők vagy turisták is ingyenesen használhatják.

gyomor2

Ahhoz, hogy az emberek számára világos legyen, mely intézményekről van szó, létrehozták a „Befogadó intézmény” címet, és vele együtt a kampány logóját. Ezt a logót a kampányhoz csatlakozók kiragaszthatják ajtajukra, és egyúttal megjelennek egy online térképen is. A térkép a már meglévő, online elérhető WC térképet egészíti majd ki.

Az IBD (vagy gyulladásos bélbetegség) alá két gyulladásos folyamatot sorolnak. Ezek a Crohn-betegség és a Colitisulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Míg a colitisulcerosa csak és kizárólag a vastagbelet érinti, a Crohn-betegség esetében a gyulladás a tápcsatornán belül bárhol megjelenhet.

Az IBD ugyan nem minősül népbetegségnek, de a betegek száma világszerte meghaladja az 5 milliót, Magyarországon évente kb. 1000-1200 új beteget regisztrálnak. Az IBD (InflammatoryBowelDiseases) oka máig ismeretlen, azonban valószínűleg a genetikai és környezeti tényezők egyaránt közrejátszanak a kialakulásban. Miután a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a betegek konstans terápiát igényelnek.

Forrás: