Diétával kordában tartható a Crohn betegség?

Hogyan csökkenthető a Crohn-betegség tüneteinek fel-fellobbanása? A táplálkozásnak, pontosabban a betegséghez kapcsolódó diétának is megvan a szerepe ebben.

Mivel a Crohn-betegség a beleket befolyásolja, és a tünetek gyakran étkezés után jelentkeznek, elgondolkodhatunk azon, vajon bizonyos ételek okozzák vagy hozzájárulnak-e azokhoz. Mindezt számos szakember is lehetségesnek tartja, ezért a kutatások a Crohn betegség és a diéta kapcsolatát már górcső alá vették.

„Mindmáig nincs ideális diéta a Crohn betegségre, de azt tudjuk, hogy bizonyos típusú ételek javíthatnak illetve ronthatnak a tüneteken” – mondta el Joshua Korzenik orvos,a Harvard egészségügyi iskola professzor asszisztense, egyben a Crohn és Colitis központ vezetője is a Boston-i Massachusettes általános kórházban.

Annak érdekében, hogy étrendünk kiegyensúlyozott legyen, elegendő kalóriát fogyasszunk, de emellett el is kerüljük a tüneteket, a következő lépéseket érdemes követnünk:

– Kisebb adag ételeket együnk és gyakrabban. Hatékony módszer ahelyett, hogy három nagy adagot fogyasztunk naponta – legyen inkább öt kicsi.

– Kerüljük a magas zsírtartalmú, zsírban, bő olajban sült ételeket, a vajat, a margarint, a krémes szószokat, és mindent, ami rántott. A Crohn betegségben szenvedők egyharmada nehezen tudja ezeket megemészteni.

– A magas rosttartalmú ételeket is érdemes kerülni: így a kukoricát, a pattogatott kukoricát, magvakat és diót. Ezekben ugyanis héjak lehetnek, melyek a vékonybélben nem emésztődnek meg teljesen és csak súlyosbítják a tüneteket.

– Teszteltessük le magunkat laktóz-intoleranciára, ha ilyen gyanúnk van. Sok ember kerüli a tejtermékeket, mert úgy gondolja, laktóz-intoleráns, pedig nem az. Érdemesebb tehát tesztet végeztetni, mint találgatni. A Crohn betegek szedhetnek bizonyos étrend-kiegészítőket, melyek segítenek megemészteni a tejterméket. Ha csak egy mód van rá, szükséges tejtermékeket fogyasztani, mert igen jó tápanyag- és kalóriaforrás.

– Vezessünk étkezési naplót. Ez segít meghatározni, mely ételek irritálják leginkább a gyomrunkat.

– Próbáljunk inkább enyhébb diétát folytatni, minthogy mindent, ami mondjuk fűszeres, vagy magas rosttartalmú, kerülnénk. Így kevésbé érezzük majd kényelmetlenül magunkat. Győződjünk meg arról, hogy kiegyensúlyozott a táplálkozásunk, és minden étel-csoportból tudunk enni valamit.

– A krónikus hasmenés kiszáradáshoz vezet, fáradtnak, gyengének érezzük magunkat. Emellett a vesére is rossz hatással van, akár vesekövet is okozhat. Ezért nagyon fontos nyomon követnünk, mennyit iszunk, különösen meleg időben. Konzultáljunk orvosunkkal arról, mennyi folyadékot fogyasszunk naponta és milyen típusút. A szénsavas és koffeines italok kerülése lényeges – irritálhatják a gyomrot!

Hogyan segíthet egy dietetikus?

Beszéljünk orvosunkkal tápanyag-igényünkről – mit tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé érezzük kényelmetlenül magunkat? Megkérhetjük, hogy ajánljon nekünk egy jó dietetikust, aki segíthet nyomon követni, mit eszünk, és olyan étrendet állít össze a közreműködésünkkel, amely csökkenti a Crohn betegség tüneteit a fellobbanós időszakokban is. Emellett elegendő tápanyaghoz és kalóriához jutunk.

Attól függően azonban, hogy milyen a betegség mértéke és mi a kiindulási helye, szükségünk lehet extra tápanyag-kiegészítőkre. A Crohn betegség megnehezítheti, hogy mindig megkapjuk a megfelelő tápanyagokat, amelyekre szükségünk van – több okból is:

– Nem bírunk enni a hányinger, a hányás, a gyomor fájdalom miatt. Ez természetesen fogyással is jár.

– Kiszáradhatunk a folyadékveszteség miatt, amelyet a hányás, a hasmenés vagy a rektális vérzés okozott. Az elektrolit-egyensúly is felborulhat. Márpedig az elektrolitok igen fontos ásványi anyagok testnedveinkben, amelyek befolyásolják a vér kémiáját, az izom aktivitást és egyebeket. A Crohn betegség zavarhatja szervezetünket abban, hogy a belek megfelelően emésszenek és a tápanyagokat a szervezet megfelelően felszívja.

Mindenki számára, aki Crohn betegséggel küzd, ésszerű napi vitamin-adagot szedni. Az orvos vagy a dietetikus is javasolhat étrend-kiegészítőket, akár tabletta-, folyadék vagy akár injekció formájában.

– B-vitamin: a vékonybelet érintő Crohn betegségben szenvedőknek gyakran B12-vitamin hiánya van. A betegségre szedett gyógyszerek befolyásolhatják a folsav felszívódását is.

– D-vitamin: szintén gyakran szenvednek hiányt benne a Crohn-betegséggel küzdők. A kalcium felszívódásához és a csontok egészségéhez nagyon fontos a D-vitamin, melyhez szervezetünk leginkább akkor jut, ha ki van téve napfénynek. Az északi, kevésbé napos területeken élő embereknél főleg jellemző a D-vitamin hiány.

– Vas: a Crohn-betegségben szenvedőknél előfordulhat bélrendszeri vérzés, mely vashiányhoz és vérszegénységhez vezethet.

– Kálium: a hasmenés bizony kálium-veszteséggel is jár, de egyes kortikoszteroidok szintén vezethetnek alacsony kálium-szinthez.

– Magnézium: a vékonybélben létrejövő krónikus hasmenés, illetve, ha a bél egy részét eltávolították, igencsak megnehezíti, hogy elegendő magnéziumhoz jussunk.

– Kalcium: ha nem eszünk tejtermékeket, vagy a kalcium-felszívódás nehézkes – akár műtét miatt -, az kalcium-hiányt okoz. A kortikoszteroidok hosszú távú használata szintén rossz hatással van a csontokra: csontvesztéshez vezethet.

Egyes tanulmányok a probiotikumok szerepét vizsgálják, mint terápiás lehetőséget a Crohn-betegek számára. Ezek ún. „barátságos” baktériumok a szervezetben, melyek a káros baktériumok „sakkban tartásával” segítenek fenntartani az egészséget. Ha az egyensúly a káros és a jó baktériumok között megbomlik, például, mert antibiotikumokat szedünk, az hasmenést és egyéb problémákat is okozhat.

A kutatók hosszabb ideje vizsgálják, mennyiben segíthetnek a probiotikumok csökkenteni a Crohn betegség tüneteit és esetleg elérni, hogy a fellángolások elmaradjanak. Nincsenek még meggyőződve róla, hogy ezek az anyagok segítenek, de a kutatás még folyamatban van.

A Crohn betegségben szenvedők táplálkozási igényei eltérőek lehetnek attól függően, hogy éppen a fellángolás időszakát élik-e, illetve, hogy milyen szakaszban tart a betegségük, mindig szükséges megbeszélni orvosunkkal, illetve a dietetikussal, vegyünk-e magunkhoz étrend-kiegészítőket, vagy hogy változtassunk-e valamilyen módon az étrendünkön. Így biztosak lehetünk abban, hogy hozzájutunk a megfelelő tápanyagokhoz a betegség minden fázisában.

Lehetnek időszakok, amikor orvosunk a táplálkozás támogatását javasolhatja – tápanyagban gazdag formulát, melyet közvetlenül a gyomorba vagy a vékonybélbe juttatnak, ez az enterális táplálás. Ezt a kiegészítést általában éjszakára adják. Bizonyos esetekben a tápanyag-támogatás egy másik típusa is használatos, mely megkerüli a gyomrot és a beleket. A teljes parenterális táplálás a nagy vérereken át történik.

Forrás: