A COVID után jön az újabb járvány? – Ezrével növekszik a betegek száma

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 8. héten tovább fokozódott az influenzaaktivitás – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében.

Az NNK összegzése szerint az elmúlt hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 21. és 27. között az országban 17 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az előző heti 15 600-zal szemben.

A 8. héten tizenhárom közigazgatási területen nőtt, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Az orvoshoz forduló betegek százezer lakosra jutó száma Fejér (372), Szabolcs-Szatmár-Bereg (351) és Hajdú-Bihar (319) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (42) és Csongrád-Csanád (92) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen diagnosztizáltak: a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében.

A betegek 40 százaléka volt 14 év alatti, 32,1 százaléka 15-34 éves, 18,9 százaléka 35-59 éves, 9 százaléka pedig 60 év feletti.

A 8. héten összesen 63 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel – az adatszolgáltatásban részt vevő – orvosok által beküldött 45 minta vizsgálata során huszonegy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Az influenzapozitivitási arány 46,7 százalék volt.

Hét betegnél a klinikai tünetek hátterében koronavírus-fertőzés állt. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 18 mintából tíz esetben influenza A(H3)-t, egy esetben légúti óriássejtes vírust (RSV) igazoltak.

Fotó: 123rf.com

A kórházi alapú influenza surveillance (megfigyelés) keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat nyomán 30 esetben influenza A vírusról érkezett jelentés és három minta bizonyult RSV-pozitívnak.

A 8. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett – Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből -, a megbetegedések mindhárom esetben általános iskolát és zömében tanulókat érintettek. Mindhárom járványban történt mintavétel, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok szerint két járvány kialakulásáért az influenza A(H3) vírus volt a felelős.

 

A múlt év 40. hete és ez év 8. hete között 932 laboratóriumi vizsgálatból 98-nál igazolták az influenza A vírust, 143 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV) vírus-, 17 esetben adenovírus-, 83 esetben koronavírus-fertőzés állt – olvasható a közleményben. A kórházakban kezdeményezett, diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 79 esetben influenza A vírust, 136 minta esetében légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki.

Olvasd el ezt is!

Befellegzett a Covidnak? – Már csak olyan, mint az influenza

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Kovacs Tamas

    Miert kell egy ujabb baromsággal ilyesztgetni az embereket.
    Fejezze már be a média ezt a fajta tevékenységét,épp eleget ártottak már az elműlt időszakban nem?????

  2. Horváth Attila

    A vírus, vírusok tervszerűen támadnak. Próbálkoztak már régebben is, a H1N1 néven elhíresült variációval, ám az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Így hát bevetette magát a covid, hol ilyen, hol olyan hullámokban. Az oltások kedvezően fogytak, jól ment a buli, ám a háborúval nem számoltak. Hírtelen szinte egyik napról a másikra megszünt a rémisztgetés, a tiszti-fősámánbanya sem kisért azóta,sőt az operettörzs sem, igaz, most katonai törzsé váltak, hiába, a sokoldalúság az mindent visz ! No de megérkezett a klasszikus influenza a majd három éves szünet, eltűnés után. Szóval nincs veszve még a fejsze nyele teljesen….. 😀