Influenzás lett asztmásként? Teendők betegség esetén

Az asztmás betegeknél az influenza növelheti az asztmás rohamok kockázatát, és esetükben nagyobb a szövődmények, így a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mire figyeljenek ebben az időszakban a betegek.

Fotó: 123rf.com

Ezért fontos, hogy az asztmában szenvedők megkapják az influenza elleni védőoltást

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mivel a járványügyi korlátozások miatt a tavalyi évben szinte teljesen elmaradt az influenzajárvány, a kórokozó idén több megbetegedést eredményezhet.

Az asztma krónikus betegség, amely a légutak gyulladásával és beszűkülésével jár. Az asztmás betegeknél éppen ezért a légúti fertőzések fokozott kockázatot jelentenek, felerősíthetik a tüneteket, asztmás rohamot provokálhatnak.

Így hat az influenza az asztmára

Asztmás betegeknél az influenza tüdőgyulladást is okozhat.

Foto:123rf.com

Az influenzafertőzés fokozhatja a gyulladást az asztmás légutakban, ezáltal ronthatja az asztmás tüneteket, asztmás rohamotválthat ki. Az influenzában szenvedő asztmás betegeknél emellett fokozott az influenza szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás kialakulásának rizikója is.

Ajánlott, hogy az asztmás betegek kapjanak influenza elleni védőoltást, amely hatékonyan küzd a fertőzés ellen, csökkenti a súlyos influenza és a szövődmények kockázatát – tanácsolja dr. Tárnok Ildikó. Az influenza elleni védőoltás biztonságos mind az asztmás felnőttek, mind a gyermekek számára.

Hármas védelem

Tudományos eredmények is igazolják, hogy az influenza elleni védőoltások segíthetnek az asztmában szenvedőknek. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy az asztmában szenvedők körében az influenza elleni védőoltás beadása után csökken a megbetegedés kockázata. Úgy tűnik, hogy a vakcina csökkenti annak az esélyét is, hogy az asztmás betegek rohamot vagy fellángolást tapasztaljanak.

A 2020-as tanulmány hasonló eredményekről számolt be, kijelentve, hogy az influenza elleni védőoltások nagy potenciállal rendelkeznek az influenzával összefüggő asztmás rohamok csökkentésében. A védőoltások mellett fontos a már koronavírus-járvány kapcsán begyakorolt megelőző lépések alkalmazása is: gyakori kézmosás, kerülni a száj és az arc érintését.

Milyen vitaminokat szedjek asztmásként?

Dr. Tárnok Ildikó a jól beállított asztmakezelés fontosságára is figyelmeztet. A megfelelően kontrollált asztma, ha a beteg tünetmentes az alkalmazott gyógykezelés mellett, segít megelőzni influenza vagy más légúti betegségek esetén az asztma súlyosbodását. Betegség esetén soron kívüli kontroll is indokolt, ha a tünetek fokozódását tapasztaljuk. Vegyük fel a kapcsolatot kezelőorvosunkkal, aki akár távkonzultációban is módosítani tudja a gyógyszerelést annak érdekében, hogy a további rosszabbodást megelőzzük.

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.