130 éves a Magyar Vöröskereszt

Az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt következő nagyszabású eseménye az Országos Elsősegélynyújtó Verseny lesz, május 20. és 22. között, melyet ebben az évben immáron 40. alkalommal rendeznek meg.

Katasztrófa-készenlét, szociális segítségnyújtás, elsősegélynyújtás, véradásszervezés, keresőszolgálat, menekült szolgálat, ifjúságnevelés – csak néhány terület, ahol a Magyar Vöröskereszt tevékenykedik. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet fő célkitűzése, hogy az emberiesség elve mentén, minél több nehézsorsú emberen segíthessen. A Magyar Vöröskereszt 1881. május 16-án alakult meg. Éppen 130 éve.

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre. Megalakulását a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 1882. évben ismerte el. A Magyar Vöröskereszt 1921-től tagja a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének. Tevékenységét a "Háború áldozatainak védelmét szolgáló" 1949. év augusztus 12-én megkötött, négy Genfi Egyezmény, valamint ezek 1977. év június 8-án aláírt I. és II. kiegészítő jegyzőkönyvei alapján végzi, amely egyezményeknek a Magyar Köztársaság jelenleg is részes állama, figyelembe veszi a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom alapszabályát.

gyerekek4801

Együttműködik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával, támogatja a nemzetközi humanitárius jog fejlesztését és ismertetését. A Magyar Vöröskereszt tevékenységét a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom hét alapelvének (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség), megfelelően fejti ki.

A Magyar Vöröskereszt fő célkitűzései az élet, az egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása, az emberi szenvedés, szociális gondok enyhítése, a betegségek megelőzése, a fegyveres konfliktusok, katasztrófák áldozatainak megsegítése, a Genfi Egyezményekből adódó feladatokban való közreműködés, a nemzetközi humanitárius jog, a Vöröskereszt alapelveinek terjesztése, a társadalmi szolidaritásra nevelés, ezt a Magyar Vöröskeresztről szóló 1993. évi XL. törvény is megerősíti.

A Magyar Vöröskeresztnek több mint háromezer alapszervezete van, ami összesen 130 ezer fővel működik. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet évente mintegy 40 ezer önkéntest mozgósít. Így a szervezet az ország 98%-át lefedi. 2010-ben több mint 450 ezer véradó jelent meg a Vöröskereszt által szervezett véradásokon. A Magyar Vöröskereszt tavaly 255 ezer embernek segített szociális akciói révén, ennek összértéke megközelítette a félmilliárd forintot. Emellett kiemelkedő szerepet vállalt az árvízi és a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésében is.

baba99

Fő tevékenységei közé tartozik az elsősegélynyújtás oktatása is, az elmúlt évben több mint 87 ezer elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le a szervezet. Majd június első hétvégéjén kerül megrendezésre a 16. Országos Csecsemőgondozási Vetélkedő, ami egyedülálló formája a családi életre történő felkészülésnek. A 130 éves Magyar Vöröskereszt mellett, a hazai legnagyobb ifjúsági közösség, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt is idén ünnepli megalapításának 90. évfordulóját.

"Az elmúlt években a Magyar Vöröskereszt elnökeként különleges törődést és önzetlen erőfeszítést tapasztaltam tagjaink és önkénteseink részéről, szerte az országban. Úgy gondolom, hogy a 130. év alkalmával mindenekelőtt köszönetemet és hálámat kell kifejeznem nekik. Köszönet a 90 éves Ifjúsági Vöröskeresztnek, amiért magára vállalta a nemzedéki problémák kezelését. Köszönet a véradónak, akik ismeretlenül is hozzájárulnak mások életének és egészségének a megmentéséhez."

"Végül megköszönöm állami és civil partnereinknek, szponzorainknak, mindazt a szellemi és anyagi segítséget, amely nélkül a Magyar Vöröskereszt ma sokkal nehezebben láthatná el társadalmi misszióját" – mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

Forrás: