Változtasd meg a DNS-ed mozgással!

Megváltoztathatjuk a DNS-ünket? Egy kísérlet-sorozat kimutatta, hogy mindössze néhány percnyi, viszonylag megerőltető testmozgás jelentősen megváltoztatja a DNS mintázatát.

A változások nem magában a DNS-kódban következnek be, hanem annak mintázatában: a testedzés aktiválja a géneket, megváltoztatja azok működését.

Az izmok esetében a testmozgás, úgy tűnik, ,,felrázza” a géneket, ezzel hozzájárul a zsírégetéshez, valamint támogatja a szervezetet.

,,Már 20 perc tekerés egy szobabiciklin is változásokat idéz elő!” – írja a Cell Metabolism folyóirat. A stockholmi Karolinska intézet kutatója, Juleen Zierath professzor elmondta: ,,Mindig azt mondjuk, az vagy, amit megeszel. Nos, az izom pedig alkalmazkodik ahhoz, amit csinálsz: ha nem használod, elveszíted.”

A professzor és dán, valamint ír kollégái két tesztet végeztek. Egészséges embereket, akik azonban nem edzettek rendszeresen, szobabiciklire ültettek. Amikor végeztek, biopsziával mintát vettek combizmaikból, és elemezték a DNS kémai változásait.

Ez kimutatta: a változások perceken belül jelentkeznek. Egyes géneknél, melyek részt vesznek az energia-anyagcserében, a testmozgás eltávolította a DNS bizonyos helyeihez kapcsolódó metilcsoportokat az aktivátor területekről, meghosszabbítva ezzel a DNS-t, az egyes gének átírása pedig egyszerűbbé vált.

sajtek

Ugyanakkor az enyhe megterhelés hatására mindez nem történik meg. Ahhoz, hogy megmutatkozzon a változás, az edzést végzőnek komolyan ,,bele kell húznia”, úgymond, kifulladásig tekernie kell. Ez az a tempó, hogy még tud közben beszélni, de igen nehezen.

A kávénak egyébként hasonló hatása van a sejtekre, ám azoknak, akik inkább választanának egy cappuccinót az edzés helyett, van egy rossz hírünk: ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el, amit az edzéssel, 50-100 igen erős kávéra van szükség.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.