Váljunk fitté otthon – itt a 9 legjobb trükk!

Nincs szükségünk különféle profi gépekre ahhoz, hogy jó formába hozzuk magunkat! Saját súlyunkkal, testünkkel is elvégezhetjük a leghatékonyabb gyakorlatokat.

Melyek ezek az otthon is elvégezhető gyakorlatok?

Vannak jó néhányan, akik nem szívesen vesznek bérletet egy konditerembe, nemcsak azért, mert sajnálják rá a pénzt – azért sem, mert nem kedvelik az edzőtermeket, az egész légkört nem érzik a magukénak.

Fotó: 123rf.com

Ha azonban az elszántság megvan bennünk és szívesen végeznénk gyakorlatokat, melyek teljes testünket fittebbé varázsolják, néhány hatékony otthoni trükkel is élhetünk. Lássuk, mik ezek!

1. „A favágó”: ez a gyakorlat teljesen átmozgatja a felsőtestet, beleértve a hasizmokat is. Álljunk egyenesen, a lábakat rakjuk csípőszélességbe, a térdek legyenek enyhén behajlítva. Erősítsünk egy kötelet a falhoz, melynek a végén van egy kapaszkodó is. Húzzuk magunk felé, a fejünk felett, majd a vállunk mögé – ha visszaengedjük, közelítsük a másik csípő irányába, közben kicsit elfordulva.

2. ”Csőformájú tartás”: A falhoz erősített kötéllel történik a mozgás, mely felfelé irányul és minden izmot megdolgoztat. A törzs maradjon feszes, fogjuk meg a két fogantyút kiegyenesített karral. Enyhe hátradőlés közben húzzuk hátra őket, közben a lapockák is húzódjanak hátra. A kiinduló pozícióba csak lassan térjünk vissza, ne hajoljunk előre!

3. Zsírégető mozgás: a kardio-mozgás sosem hiányozhat. Ha fölös kilóinkat szeretnénk lefaragni, ahhoz könnyű súlyok és alacsony ismétlésszám szükséges. A „kardio-szakasz” tartalmazzon felüléseket, fekvőtámaszokat, felhúzódzkodást, mindegyik tartson 2-2 percig. Nem muszáj mindig ugyanabban a sorrendben végezni őket. Lehet másik kardio-szakasz is, mely váll- és lábemeléseket, valamint bicepszerősítést foglal magába!

4. Húzódzkodjunk fel! A kar- és a hátizom erősítéséhez egyaránt remek gyakorlat. Hatékonyabban is végezhetjük, ha közben kicsit elfordítjuk testünket. Stabilabb hatást érünk el, ha összekulcsoljuk a gyakorlat közben a lábakat. A rúdon addig húzzuk magunkat felfelé, míg az áll nincs egy vonalban vele. Kicsit tartsuk ki a pozíciót, majd ereszkedjünk vissza.

5. Fekvőtámaszozás: sosem maradhat ki, mivel nagyon hatékony. Nemcsak simán végezhetjük: rakjuk a karokat egymástól távolabb, mint a szokványos pozíció. Így jobban dolgoznak majd az izmok.

6. Fekvőtámaszozás profibb szinten: végezzük a gyakorlatot úgy, hogy a lábakat megtámasztjuk egy, a talajszintnél csak kicsit magasabb alkalmatosságon, például alacsony széken, padon, lépcsőn. A karokat kissé szélesebbre támasszuk egymástól, és kezdjük el a fekvőtámaszt.

7. Ugrás! Profi sportolók sűrűn használják ezt a trükköt – az ugrálás fokozza a fittséget, ráadásul maga az ugrás típusa is szabadon választott. Ugrálhatunk labdát dobálva kosárra, vagy éppen ugrókötelezhetünk is.

8. Ugorjunk guggolásból! Menjünk le guggoló pozícióba, tartsuk egyenesen a hátat. Helyezzük a láb és a kezek ujjait egy vonalba – ebből a helyzetből ugorjunk fel teljes erőből, majd ereszkedjünk vissza. A helyes tartás miatt csökken az esés ereje.

9. Ugrás előrenyújtott lábbal: az ugráló mozgás kitörés formája – fontos, hogy ezt füvön vagy lágy talajon végezzük. A kiinduló testhelyzet: egyik láb előrenyújtva, a másik hátul, mindkét térd be van hajlítva. A hátul levő térd ne érjen le a földre! Az ugrás ebből a helyzetből történik – majd visszaesünk a kiinduló helyzetbe.

Forrás: https://napidoktor.hu/index