Sport és táplálkozás

A sikeres súlykontrollért leghatékonyabban a megfelelő mozgással és táplálkozással tehetünk. Milyen összefüggés van a táplálkozás és a sport között?

Hogyan reagál a test az aerob testmozgásra?

Aerob (oxigénigényes) testmozgás végzésekor a karok, lábak és a csípő nagy izmait mozgatjuk huzamos ideig. A test erre adott reakcióit hamar érzékeljük. Légzésünk gyorsabbá és mélyebbé válik. Szívünk hevesebben kezd verni, így javul a véráramlás mind az izmok, mind a tüdő irányába.

A hajszálerek (kapillárisok) kitágulnak, és több oxigént szállítanak az izmokhoz, valamint hatékonyabban távolítják el onnan a salakanyagokat, például a szén-dioxidot és a tejsavat. Később a szervezet endorfinokat, azaz a fokozott jó közérzetet keltő természetes fájdalomcsillapítókat is felszabadít (bár kezdőknek egy kis időbe beletelhet, mire az endorfinok kellemes hatását tapasztalhatják!).

Az aerob testmozgás minden korosztály számára fizikai előnyökkel jár. 65 évesnél idősebbek, valamint krónikus betegségben szenvedők számára az aerob és erőnléti edzések mellett egyensúlyi gyakorlatok végzése is ajánlott.

ugralokotel-edzes

Ahhoz, hogy idős korban (60 év felett) is egészségesek maradjunk, célszerű valamilyen súlyzós edzési formát is bevezetni a szokásos testmozgás mellé. A könnyed nyújtás minden korosztály számára előnyös. Idősebb korban ugyanakkor az élettani változások miatt egyre jobban felértékelődik az erőnléti edzés szerepe, mivel az erősebb izomzat az idősek számára kiemelten fontos.

Jó tudni! Mennyi testmozgásra van szükségünk naponta?

65 éves kor alatt a felnőttek számára, amerikai szakértők szerint, a hét öt napján végzett legalább 30 perces mérsékelt intenzitású aerob testmozgás (például gyors gyaloglás vagy úszás), vagy legalább heti háromszor 20 perces élénk aerob testmozgás (például futás) és heti két erőnléti edzés ajánlott.

Ha fogyást vagy bizonyos állóképességbeli célokat szeretnénk elérni, még magasabbra kell emelni az aktivitás szintjét, de ne feledjük, hogy a túledzés sem célravezető, találjuk meg ebben is az egyensúlyt, legyen a mozgás jóleső tevékenység!

Táplálkozási kalauz azoknak, akik sportolnak

Az edzések idején megfelelő mennyiségű energiához kell jutnunk (különösen fehérje és szénhidrátok formájában) ahhoz, hogy fenntarthassuk testsúlyunkat, maximalizálhassuk az edzések hatásfokát, és megőrizhessük egészségünket.

Az alacsony energiabevitel izomtömeg-csökkenéshez, nőknél menstruációs zavarokhoz, csontsűrűség-csökkenéshez, illetve a csontsűrűség-növekedés leállásához, fokozott fáradékonysághoz, sérüléshez és akár betegséghez is vezethet.

Jó tudni!

A testzsír optimális mennyisége függ a nemtől, az életkortól és az illető örökölt adottságaitól, valamint az adott sportágtól is. Ha valaki fogyni szeretne, elsősorban egy képzett egészségügyi és táplálkozástudományi szakember által felügyelt táplálkozási programot kell követnie, nem pedig állandóan a mérleget néznie. Bár a testsúly és a testösszetétel hatással lehet a teljesítményre, ezt semmiképpen nem szabad az egyetlen szempontként értékelni a sportok űzésénél.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.