Nem sikerül teherbe esni? Jógázz bátran!

A túlságosan sok stressz bizony könnyen oda vezethet, hogy nem fogan meg a hőn áhított baba – mit tehetnénk annak érdekében, hogy növeljük teherbeesési esélyeinket? Kezdjük a jógával.

Manapság sajnos sok nő kénytelen szembenézni a ténnyel: hiába vágyik rá, a várva-várt terhesség csak nem akar bekövetkezni. Nem újdonság, hogy a dologban számos esetben szerepet játszhat a stressz, legyen az bármilyen eredetű.

Meditációval és jógával nagyobb a várandósság esélye – állítják kutatók. De hogyan van közvetlen hatással a jóga az egészségre és a termékenységre?

Aliona Salaru, egykori tanár és jóga terapeuta szerint a várandósság siettetése, az egyre elkeseredettebb próbálkozás csak plusz nyomást gyakorol az így is stresszes nőre. A stressz pedig befolyásolja a normális hormon egyensúlyt – ezáltal jelentős késedelmet okozva a fogantatásban.

A mai világban számos nő krónikus stresszbe taszítja magát, jelentős egyensúlytalanságokat eredményezve szervezetében, beleértve a mellékvese kimerülését, a pajzsmirigy alul- és túlműködést és a szexuális hormonális egyensúly felborulását – mindent összevetve, ez szexuális diszfunkciót is okozhat.

Nap mit nap kénytelenek vagyunk a modern világban szembesülni a stresszel, mely szinte kikerülhetetlen. Megtanulni azonban meg lehet a megküzdési technikákat – hogyan reagáljunk a stresszre, hogyan mellőzzük azt hatékonyan.

Foto:123rf.com

A jóga légzéstechnikái, kombinálva az aszanákkal, azaz a jóga mozdulatokkal nemcsak arról híresek, hogy hatékonyan oldják a stresszt. Rendkívül hasznos eszközök a szorongás tüneteinek kezelésében is.

Pontosan hogyan is segít a jóga a „stresszmentesítésben”? A kaliforniai, Los Angeles-i egyetem (UCLA) kutatói által közzétett tanulmány rávilágít arra, hogy a napi szinten végzett meditáció csökkentette a stressz szintet az Alzheimer kórral vagy demenciával küzdő embereknél. A meditáció egy bizonyos típusa 8 héten át, csupán napi 12 percig végezve oda vezetett, hogy csökkentek az immunrendszer megnövekedett gyulladásos válaszáért felelős biológiai mechanizmusok. Ha egy gyulladás állandóan aktív, az számos krónikus egészségügyi problémához járulhat hozzá.

A jóga áldásos hatásairól manapság sokat hallani – ezt az ősi testmozgást számtalan helyről ajánlják nekünk, mert átmozgat, nyújt, javítja az egészséget és a közérzetet. Jó hatással van azonban a szexre is. De hogyan és miért? Olvassunk tovább!

Javítható a szex a jóga által? – 1. rész

Ismert, hogy a jóga az endokrin rendszer működését is optimalizálja, egyensúlyba hozva a hormonokat. A jóga gyakorlatokkal több vér áramlik a medencébe, javítva a szexuális egészséget is, ezáltal a várandósság esélyét. A tudatos légzés leállítja az elme állandó „kattogását”, csökkenti a pulzus számot és azonnal relaxál.

Foto:123rf.com

Sok nővel találkoztam már, aki – miután már egy ideje járt a jóga órákra -, hamarosan örömhírrel érkezett: terhes lett” – hangsúlyozza Aliona Salaru. A jógának első helyen kellene szerepelnie azok a teendők között, melyekre szükség van a várandósság mielőbbi eléréséhez. Minden nagyon- és kevésbé stresszes nőnek ajánlott, különösen, ha kisbabát szeretne.

Forrás: https://napidoktor.hu/index