Javítható a szex a jóga által? – 1.rész

Nők és férfiak egyaránt profitálnak belőle

A jóga áldásos hatásairól manapság sokat hallani – ezt az ősi testmozgást számtalan helyről ajánlják nekünk, mert átmozgat, nyújt, javítja az egészséget és a közérzetet. Jó hatással van azonban a szexre is. De hogyan és miért? Olvassunk tovább!

A jóga olyan mozgás, melyet korhatár nélkül el lehet kezdeni. A testre gyakorolt hatásai igen előnyösek, kedve a rugalmasság növelésétől az egészség tökéletesítéséig. A jóga csökkenti a depressziót, a stresszt, a szorongást, segít metabolikus szindróma, diabétesz és pajzsmirigy-problémák esetén.

A közelmúltban végzett tanulmányok szerint igen összetett mechanizmusok állnak az előnyök mögött. A jóga mérsékeli a szervezet gyulladásos válaszát, ellensúlyozza a genetikai hajlamot a stresszre, csökkenti a kortizol hormon szintjét, de növeli a fehérjéét, amely segít az agyat fiatalon és egészségesen tartani. Ha kapcsolatba kerülünk a testünkkel, az igencsak felfrissítő, helyreállító, fizikailag kellemes tud lenni. Mi több: a jóga pozíciók a szexet is javítják.

A jóga előnye a nők szexuális funkcióira

A Journal of Sexual Medicine tanulmánya kiderítette, hogy a jóga – különösen a 45 év feletti nőknél – javítja a szexuális funkciókat. A tanulmány egy, 12 héten át tartó gyakorlás hatásait elemezte 40 hölgy esetében, akik beszámoltak arról, milyen a szex a mindennapjaikban – a jóga-tanfolyam előtt és után. A 12 hét leteltét követően jelentős mértékben javultak szexuális funkcióik: a vágy, az izgalom, a hüvely nedvessége, az orgazmus, az elégedettség és a fájdalom terén.

A jóga tréninget követően a nők 75 százaléka azt mondta, hogy javulást tapasztalt a szexben.

A tanulmány részeként minden hölgy 22 féle jóga pozíciót végzett, az ún. ászanákat, melyekről azt tartják: javítják a hasi izmok állapotát, az emésztést, erősítik a medencefeneket és a hangulatra is jó hatással vannak. Kiemelendő a pozíciók közül a trikonasana (más néven a háromszög póz), a bhujangasana (kígyó póz), valamint az ardha matsyendra mudra (fél csigolya csavar).

A jóga előnye a férfiaknál

A jóga gyakorlása nemcsak a nőknél előnyös. A dr. Vikas Dhikav neurológus vezette tanulmány a férfiak körében vizsgálta egy 12 hetes jóga program hatásait – és a férfiak szexuális elégedettségét.

A tanulmány végére a résztvevők is jelentős javulást jelentettek szexuális funkcióik terén. Esetükben az alábbiakat kellett „osztályozniuk”: vágy, a közösüléssel kapcsolatos elégedettség, teljesítmény, önbizalom, összhang a partnerrel, erekció, az ejakuláció kontrollja és az orgazmus.

A kutatócsoport által végzett összehasonlító kísérlet megállapította, hogy a jóga életképes megoldás és természetes alternatíva a Prozac nevű fluoxetin helyett, mely a korai ejakuláció kezelésére használatos

A program 15 jóga pozíciót foglalt magába, a könnyebbektől kezdve (például Kapalbhati, amelyben egyenes háttal kell ülni, törökülésben, nyitott mellkassal, behunyt szemmel – a kezek a térdeken nyugszanak, a hasi izmokat össze kell húzni) a jóval bonyolultabb pózokig, mint például a dhanurasana vagy az “íj póz”.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.