Ki az a Wim Hof, és ő miért nem fázik?

Wim Hof holland extrém sportoló. 59 éves, és 26 világrekordot tudhat a magáénak – köztük a hangzásra is dermesztő, közel két órás (112 perces) ücsörgést egy kád jégkockában.

Ő Iceman, vagyis a Jégember.

wim hof holland guiness rekorder

De miért?

Wim Hof nemcsak arra képes, hogy extrém hidegben mozdulatban maradjon, hanem az abszolút ellenkezőjére is. A namíbiai sivatagban lefutott egy maratont – anélkül, hogy egy korty vizet is ivott volna. Ezenkívül képes rá, hogy 66 métert ússzon egy jégtábla alatt, és egyszál rövidnadrágban megmássza a Kilimandzsárót vagy félmaratoni távot fusson az Északi-sarkkörön túl.
S ha ez nem lenne elég izgalmas, Hof meg van róla győződve, hogy ugyanerre a teljesítményre bárki képes. Módszerét, amely légzéstechnikából, hideg zuhanyból-fürdőből, és jógából illetve tai chiből áll, világszerte oktatja, így bizonyítva be emberek ezreinek, hogy tűrőképességük határa az extremitásokig tágítható, s elméjükkel befolyásolhatják a testükben zajló biokémiai folyamatokat. A férfi szerint az egészség a normális állapotunk, úgy véli, valamennyiünkben ott van az öngyógyítás képessége, és módszere segít abban, hogy visszataláljunk ehhez a bennünk rejlő erőhöz.

jeges fürdő

Mi történik tulajdonképpen?

A Wim Hof Method, vagyis a Wim Hof Módszer első lépése egy speciális légzéstechnika gyakorlásából áll. Az erőteljes ki- és belégzés célja hiperventiláció előidézése. Az enyhe szédülés, vagy a végtagjainkban jelentkező bizsergés kedvező jel. Nagyjából 30 ismétlés után egy lélegzetvisszatartó fázis következik, majd egy mély belégzés, és kezdődik a kör elölről.
Ezzel a módszerrel ugyanolyan stresszválaszt indukálunk a testünkben, mintha az erdőben sétálva egy vaddisznóval találkoznánk, azzal a különbséggel, hogy nem fenyeget bennünket semmilyen veszély. Ez a stressz tehát edzi a szervezetünket, hogy a mindennapi feszült helyzetekkel szemben ellenállóbbá váljunk, a vérünkben megemelkedő adrenalin szintje pedig csillapítja a gyulladásokat és a fájdalmat.

 

szem1

A módszer eredményei nagy előrelépést jelenthetnek a krónikus fájdalommal élők életminőségének javításában, ugyanakkor a sportolók számára a gyorsabb regenerálódás miatt lehet kedvező az alkalmazása. Egy “átlagember” a testi-lelki tudatosság és ellenállóképesség növekedése mellett a jobb alvás előnyeit élvezheti.

Hof szerint módszere segítségével legyőzhető a depresszió, a szorongás, és a poszttraumás stressz is.

A férfi tevékenységét természetesen tudományos érdeklődés is övezi. Egy kísérletben kipróbálták, hogy ugyanazzal a lázat, hidegrázást és fejfájást okozó baktériummal megfertőzték a Wim Hof módszert gyakorlók csapatát és egy kontrollcsoportot. Wim Hof és csapatának szervezete könnyedén elbánt a kórokozókkal, míg a másik csapat megbetegedett, és szenvedett a fenti tünetektől.

wim hof és csapata

Kipróbálta ezt valaki?

Nagyon érdekes azoknak a beszámolóit olvasni, akik részt vettek a kurzusán, vagy az applikációja segítségével kipróbálták a módszerét.

Az egyik kedvencem Sorelle Amore videója.

Sorelle az a lány, aki néhány éve megnyerte A Bolygó Legjobb Melója versenyt, és három hónapig azért kapta a fizetését, hogy keresztül-kasul utazza a Földet és nyaraljon. Hihetetlen videói nemcsak a bemutatott tájak miatt különlegesek – Sorelle minimalista, egyetlen hátizsákban elfér az összes cucca, cserébe viszont maximális jókedve és széles mosolya van.

Sorelle egy hétig rendszeresen elvégezte a légzés – hidegzuhany/hideg vízbe merülés – jógázás gyakorlatsort, és izgalmas felfedezéseket tett. A tüdőkapacitása és a hidegtűrése ezalatt a rövid idő alatt is szignifikánsan nőtt, s bár beszámolt kellemetlen mellékhatásokról is (az utolsó napon csengett a füle), a kísérlet végén biztos volt benne, hogy folytatni fogja a gyakorlást.

Itt megnézhetitek az örökké mosolygó Sorelle vlogját a Wim Hof módszerről:

Ha te is kipróbálnád a módszert, IDE kattintva eléred a 20 napos Wim Hof kihívást!

(A hideg zuhany jótékony hatásairól pedig írtunk a boldog svédekről szóló cikkünkben is, olvasd el IDE KATTINTVA.)

Nyitókép: Clear Water Revival

Wim Hof portré és csoportkép: Enahm Hof

A cikk forrásául szolgáló információkat Wim Hof saját oldaláról és ebből az interjúból emeltem ki.

Forrás: Inspirációk


Egy válasz

  1. Palya Bea anyaszült meztelenül parádézik a hóban

    […] A Wim Hof Method, vagyis a Wim Hof Módszer első lépése egy speciális légzéstechnika gyakorlásából áll. Az erőteljes ki- és belégzés célja hiperventiláció előidézése. Az enyhe szédülés, vagy a végtagjainkban jelentkező bizsergés kedvező jel. Nagyjából 30 ismétlés után egy lélegzetvisszatartó fázis következik, majd egy mély belégzés, és kezdődik a kör elölről. Ezzel a módszerrel ugyanolyan stresszválaszt indukálunk a testünkben, mintha az erdőben sétálva egy vaddisznóval találkoznánk, azzal a különbséggel, hogy nem fenyeget bennünket semmilyen veszély. Ez a stressz tehát edzi a szervezetünket, hogy a mindennapi feszült helyzetekkel szemben ellenállóbbá váljunk, a vérünkben megemelkedő adrenalin szintje pedig csillapítja a gyulladásokat és a fájdalmat – írja a napidoktor.hu. […]