Jobb az edzőtermi, mint az otthoni mozgás?

Sok ember gondolja úgy, ahhoz, hogy kialakítsa fitness rutinját, edzőterembe kell járnia – csakhogy ilyen szempontból mindegy, hol kezdjük.

A fitness-rutin vagy menetrend, ha valóban eltökéltek vagyunk, akkor is kialakítható, ha nem edzőterembe járunk, hanem otthon mozgunk.

Először a szilárd elhatározás számít. A sport mindenki életében fontos szerepet kellene hogy játsszon, hiszen egészségünk fenntartásában nagyon is lényeges. Ha tehát motiváltak vagyunk, otthon is véghezvihetjük a célunkat.

Nem biztos, hogy jobb, ha megveszünk egy drága konditermi bérletet, amennyiben nem érezzük jól magunkat abban a közegben: főként, ha az ott található gépeket ki sem használjuk igazán, és nem szívesen térünk vissza az edzőterembe.  Persze ha szeretünk emberek között sportolni, fontos számunkra, hogy többféle edzőgépet is kipróbálhassunk, sőt, szívesen csatlakozunk akár többféle mozgásórához is, akkor viszont ott a helyünk.

katus_attila_edzestippek_3a

Mindegy tehát, otthon vagy edzőteremben kezdjük el a mozgást, az lényegesebb, hogy tényleg elkezdjük. Ha megvettük a fittness-gépet, de már hetek óta a sarokban áll és még ki sem próbáltuk igazán, be kell látnunk, ez így nem fog menni.

Igen, az első lépés a legfontosabb: akarni kell a változást! Valóban vágyjunk rá, hogy a fitness mindennapjaink része legyen. Az edzésterv felépítése is könnyű az első lépés megtételéhez képest – amikor már belelendülünk, minden egyszerűbb lesz.

szobabicikli

Kezdetben nem árt igénybe venni egy személyi edző segítségét is – az ember az ilyesmiben általában szereti, ha kézen fogják és vezetik. „Ezt és ezt kell csinálnod, hogy ezt érd el”. Ő azt is meg tudja mondani, mely gyakorlatok a legmegfelelőbbek – annak alapján, mire akarunk leginkább erősíteni, vagy a teljes test edzettsége, állóképességünk javítása a cél. A személyi edző biztosan megadja az alapokat. Akár edzőteremben, akár otthon történik a mozgás, a kezdéshez kiváló tanácsokat tud adni.

Ha gondolkodunk azon, hogy edzőterembe megyünk, tegyünk látogatást a hozzánk legközelebb eső konditeremben. A legtöbb edzőterem örül az új tagoknak, és szívesen megmutatják a helyszínt. Sok mozgásóra ingyenes első alkalommal, megtehetjük, hogy csak akkor megyünk vissza, ha tetszett.

Ha az otthoni fittnesst választjuk, szerezzünk be DVD-t, vagy csatlakozzunk internetes mozgás-órákhoz, ma már ezekből is számos választási lehetőség van. Csak egy kis helyre van szükségünk, és máris mehet az edzés.  Előnye, hogy ha akarjuk, saját kedvenc zenéinkre is mozoghatunk.

A lényeg az – mint már elhangzott -, hogy a sportot életünk részévé tegyük, és a változtatással hozzájáruljunk egészségünk fenntartásához.

közös edzés

Lehetséges, hogy kezdetben kínosan érezzük magunkat egy edzőteremben – de ha az előtt, hogy odalátogatunk, otthon már begyakoroltuk az edzést, nem lesz olyan nehéz dolgunk – nagyobb lesz az önbizalmunk és hamar megszokjuk a környezetet. Nyugodtan kipróbálhatunk egy új edzőgépet vagy részt vehetünk egy órán. Legyünk rugalmasak, ne utasítsunk el új lehetőségeket sem.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.