Mi is az a Zumba?

Új mozgásforma terjed országszerte: a zumba fitness! Sokan kíváncsiak rá, de vajon tudjuk-e, mit jelent pontosan?

Nem sport, de nem is tánc – valahol a kettő között. A zumba fitness olyan mozgásforma, amely szinte minden, latin-amerikai tánc-elemet magában foglal, így az órák nemcsak a mozgás miatt vérpezsdítőek. Miközben jól átmozgatnak, fogyasztanak, a legkedveltebb táncok alapjait is elsajátíthatja az ember.

Nem véletlen, hogy bár Magyarországon csak nemrég kezdtük emlegetni a zumba fitnesst, már óriási őrületté nőtte ki magát. A hagyományos aerobik órákkal vagy konditermi edzéssel szemben ez sokkal inkább emlékeztet egy táncórára. Megtalálható a koreográfiában a salsa, a rumba, a samba, reggaeton, conga, cha-cha-cha, flamenco, tangó, a merengue, a hastánc, a hip-hop, afrikai táncok és számos más latin-amerikai tánc.

shutterstock_711592302

Pánikból világsiker

A zumba fitness-t egy kolumbiai férfi, Beto Perez találta fel, méghozzá véletlenül. A fitneszedzőként dolgozó Perez ugyanis egy alkalommal otthon hagyta a gyakorláshoz szükséges zenéit, és már késő volt visszamennie érte. Mentőötletként – akkor még nem tudta, mekkora őrületet indít el vele – az MP3 lejátszóján levő, hagyományos latin zenékre tornáztatta tanítványait a fitness órán. A rendhagyó edzés annyira megtetszett a jelenlevőknek, hogy utána többen kérték, legyen még ilyen óra! Egy hirtelen ötletből tehát világsiker született…

Természetesen a hazájában lett a zumba először népszerű, majd a szomszédos Amerikában, és lassan, 10 év alatt begyűrűzött szinte mindenhová. Az USA-ban egyébként a legnépszerűbb mozgásnak számít ez a fitness- és latin tánc keverék.

shutterstock_718558962

Tánc, buli, mozgás

A zumba fitness kalóriaégetés és súlycsökkentés egyben, közben az ember remekül szórakozik, fantasztikus zenékre mozog. A stílus remekül ötvözi a tánc, a buli, a mozgás, fitness örömét és felszabadultságát. Mindenki számára könnyen követhető a zumba koreográfiája, a hangulat pedig olyan jó, hogy észre se vesszük, mennyire megdolgoztattuk magunkat!

Gyorsan feldobja az embert, így szinte kizárt, hogy valaki rosszkedvűen távozzon az óráról.  A zumba fitness óra során lassabb ritmusok és gyorsabb pörgés váltja egymást. Mindenkinek ajánlható, aki kedveli a latin zenét. A monoton, unalmas edzésformákhoz képest valóságos felüdülés!

Forrás: