Így előzzük meg a monitor okozta fejfájást és nyakfájást

A képernyő előtt dolgozó embereknél gyakoriak a nyak- és vállproblémák, a szempanaszok, a látás romlása, valamint a kimerültség és fáradtság érzése egy idő után. Sokan pedig fejfájásról számolnak be. 

7 tipp a nyakfájás ellen

Mit csinálunk rosszul?
Hogy lássa, mit csinál rosszul, íme egy kis gyakorlat, amit elvégezhet. Hajtsa a fejét kissé előre, mintha a nyakát behajlítva nézne valamit. Most húzza hátra, mintha messziről nézne valamit, addig, amíg az álla és a nyaka össze nem ráncolódik. Ezt a két testhelyzetet az emberek anélkül, hogy tudnák, gyakran azért csinálják, mert nem látják elég jól a képernyőt, vagy nagyon koncentrálnak a képernyőre. Készítettek egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy ha az emberek 30 másodpercig ezt csinálják, megfeszülnek a trapézizmaik, ami nyakmerevedést és fájdalmat okoz. A testtartás és a légzés megváltoztatása segíthet megelőzni ezeket a tüneteket.

“Néha az, ahogyan tartod magad, tudtodon kívül fájdalmat vagy diszfunkciót okoz a testednek.”

A fejfájásnak számos oka és különböző típusa van. Természetesen az embereknek fájhat a fejük akkor is, ha vörösbort isznak, vagy sajtot esznek. Ezekre tudjuk jól a megoldást: néha étrend váltás, esetleg a fájdalom elnyomására szolgáló gyógyszerek kellenek. Másrészt viszont, ahogyan tartjuk magunkat, tudtunkon kívül fájdalmat okoz a testünknek. Szóval hogyan tudunk másképp mozogni, ülni és dolgozni?

Így előzhetjük meg a fejfájást


Tanulja meg, hogy ellazítsa a nyakát és a vállait

Ha azonosítani tudja, hogy mi okozza a feszültséget, mik a stresszorai – idő, vészhelyzetek, pénz, lakótársak, család -, és megtanul tudatában lenni ezeknek, akkor jobban fog menni. Gondoljon arra, amikor fél – helyezze a testét abba a helyzetbe. Miközben ezt teszi, érezheti, hogyan feszül meg a nyaka. Sok tünet megszűnhet, ha sikerül egy kicsit lazábbá tenni a testtartást. Tanulja meg ellazítani a nyakát és a vállait. A progresszív relaxációt is hatásos: Feszítse meg az izmokat, majd engedje el.

“Igyon olyan sok vizet, hogy állandóan pisilnie kelljen.”

Szakítsa meg a krónikus szintű izomfeszülést és mozogjon.

Amikor sétál, megfeszíti az izmokat, majd ellazítja őket. De a számítógépen való munka statikus, és az izmokat krónikusan nagyon erős szintű feszültségben tartjuk. Unalmas tanács, de keljen fel és mozogjon. Tegyen időzítőt a képernyőjére, hogy rendszeresen felálljon. Igyon sok vizet, hogy állandóan pisilnie kelljen. A fáradtságot is a leggyorsabban úgy lehet csökkenteni, ha felkelünk és mozgunk.

Nyújtózkodjon, tekeregjen, sőt, akár ugrálhat is a helyén, és az is hasznos, ha felfelé néz. Vizsgálatokban összehasonlították a helyben ugrálást a görnyedt járással. Amikor az alanyok ugráltak, az energiaszintjük jócskán megemelkedett. Ha görnyedve sétáltak, az energiaszintjük csökkent.

“Ha laptopot használ, akkor már eleve bajban lesz”.

irodai munka

A testtartás javítása

Miért ülnek az emberek görnyedten? A reménytelen gondolatok miatt görnyednek. Akkor görnyednek, ha fáradtak, ha stresszesek. Az ergonómiai beállítások miatt görnyednek. A nyak és fejfájás elkerülése érdekében e csak egyenes testarttással üljön, hanem mozogjon, akár álljon fel egy pillanatra. Ha azonosította, hogy a görnyedés és a negatív gondolatok egybeesnek, álljon fel, és végezz egy kis kognitív átformálást. Mondja: “Hogyan változtathatnám meg ezeket a gondolatokat?”. Van egy  Upright GO- nevű kis testtartási eszköz, amit a gerincre kell helyezni. Kiválóan működik. Abban a pillanatban, amikor a viselője görnyedten ül vagy áll, rezeg.

szem, látás, munka, iroda

foto:pixabay.com

Légzés

A testtartás és a légzés összefügg. Próbáljon meg gömbölyített háttal ülni, ahogy sokan teszik, amikor számítógépet vagy mobiltelefont néznek. Vegyen néhány lélegzetet, és figyelje meg a légzését. Most egyenesedjen ki. A nyakát tolja kicsit hátra, képzelje el, mintha ülő helyzetben egy zsineg indulna ki a feje tetejéből az ég felé és azon húznák felfelé, hogy kiegyenesedjen. Lélegezzen. Melyik testhelyzetben tud könnyebben lélegezni? A kiegyenesedett, és nem a begörnyedt állapotú ülő helyzetben. És a levegő könnyebben jut le a hasba, amikor egyenesen ülünk.

A hasi légzés egyfajta stresszkezelő eszköz. Ha hagyja, hogy a hasa mozogjon, az azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát, mert ha félelmet érzünk, hajlamos a gyomrunk összeszorulni. A mélyebb és lassabb hasi légzés sok meditációs technika része. Emellett csökkenti a gyomorra nehezedő nyomást, ami hasznos a savas reflux esetén.

Pihentesse  a stresszes szemeket

Az emberek hajlamosak nagyon közelről nézni a képernyőjüket. Ilyenkor a szem megterhelődik, és ez gyakran a nyak feszüléséhez vezet. Próbálja meg növelni a nagyítást, és üljön kicsit hátrébb.

Próbálja ki ezt a gyakorlatot: Tegye a kezét az arca elé, majdnem az orrához, és fókuszáljon a kezén lévő életvonalra. Amikor nagyon közelről nézi a kezét, érezheti a feszültséget a szemében. Ezt nevezzük közeli vizuális stressznek. Most nézz a távolba. Érezheti, hogy a szeme ellazul; a szem csak akkor tud ellazulni, amikor a távolba néz.

Ha képernyő előtt dolgozik, tartson többszr egy pillanatnyi szünetet: Nézzen valamit a távolban. Nézze meg a fák lombkoronáját. Nézze meg a felhőket, ha lehetséges, vagy az iroda legtávolabbi sarkában ülő kollégáját.

Sok ember lesz rövidlátó (rövidlátó), mert állandóan a képernyőt nézi. A világjárvány óta a gyerekeknél is megnőtt a rövidlátás. Valószínűleg a megnövekedett képernyőidő miatt a szemük sosem fókuszál a távolra, és az agy olyan fókuszsíkot alakít ki, amely csak a közelre fókuszál.

számítógép

gyerek, tanulás, számítógép, laptop, digitális

Fotó: 123rf.com

Érintés.

És mindenféle érintés nagyszerű, még az is, ha magunkat érintjük meg. Ha gyorsan fel akarunk frissülni, simogassuk meg a saját karunkat. Simogassuk meg a fejünk tetejét. Szinte azonnal érezhető az energia és a töltés, amit az érintéssel kapunk. 

Forrás: