Hogyan előzzük meg a fájdalmat, a sérülést és a betegséget? – Tanácsok

Az egészséget akkor a legnehezebb visszaszerezni, ha már megtörtént a baj. Éppen ezért hívják fel a figyelmet egyre több fórumon a prevencióra.  Kevés azonban az olyan, bárki számára hozzáférhető anyag, amelyben minden fontos információt megtalálhatunk, amiket érdemes tisztázni és az életünkbe beépíteni az egészség jegyében.   

 

Bánkuti Gabriella, nemzetközileg elismert mesteredző és életmód tanácsadó könyvében pontról pontra, a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig végigveszi, mi kell ahhoz, hogy fájdalom-, betegség- és sérülésmentes, aktív életet éljünk.

Sokaknak az egészséges életmódról az önsanyargatás, a lemondás jut az eszükbe, pedig ha megváltoztatjuk a nézőpontunkat, megismerjük testünket, a korunknak és alkatunknak leginkább megfelelő táplálkozási módokat és mozgásformákat, akkor a szabadság érzését tapasztalhatjuk meg.   „Az egészség ugyanis az életünk, s így is kell hozzá állnunk!”– vallja Bánkuti Gabriella fitness világbajnok, az egyik legkeresettebb hazai tréner, edzés- és táplálkozási tanácsadó, a Magyar Olimpiai Szövetség által kitüntetett paralimpiai erőnléti edző, akinek rehabilitációs módszereit már az USA-ban és Japánban is sikerrel alkalmazzák.

Gabi kezdők, haladók és profi sportolók, nők és férfiak, egészséges és mozgáskorlátozott emberek százainak változtatja meg az életét. A prevencióról, az egészség fenntartásáról szerzett évtizedes tapasztalatait a lehető legszélesebb körben szerette volna hozzáférhetővé tenni, ezért írta meg Átváltozom, megcsinálom című könyve után az Alapok az egészségedért, amelyben közérthető, szórakoztató és szókimondó stílusban kalauzol végig a fitté válás útján, emellett bemutatja a helytelen életvitel következményeit is.

A tapasztalataim azt mutatják, hogy az emberek nagy százaléka akkor kezd el megoldást keresni a problémáira, amikor a baj már megtörtént. A testben történt mozgásszervi elváltozások, vagy az emésztőrendszerben bizonyos tápanyagok hiánya miatt bekövetkező változások arra sarkallják az embert, hogy lépéseket tegyen az egészségéért. Pedig ha már korábban tettünk volna azért, hogy ez ne történhessen meg, akkor nem kerültünk volna ebbe a slamasztikába. Önmagunk legyőzése, a saját testünk ismerete révén való fejlődés az egyik legnagyobb kihívás.”– hívja fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Gabi. Prevenció alatt alapjában véve a betegségek, emésztési problémák, mozgásszervi elváltozások kialakulásának a megelőzését értjük.

Az ezért tett lépések, módszerek a következők lehetnek: megfelelő folyadékbevitel, optimális étkezés, mozgásszegény életmód megszűntetése, nyújtások, nyújtó hatású edzések beillesztése a napi életvitelbe, bemelegítés helyes végrehajtása, helyes mozgásminták visszaállítása, testszimmetria tengelyeinek visszaállítása, ízületi korrekciós és mobilizációs gyakorlatok, helyes testtartások elsajátítása, több relaxáció, meditáció, stresszoldás, valamint a drog, az alkohol, a nikotin és a szteroidok mellőzése.

37846873 – group of people on vibrating plates in gym training

Az Alapok az egészségedért csecsemőkortól az időskorig kapaszkodókkal lát el bennünket, tisztáz és felállít olyan alappilléreket, amikről nem is gondolnánk, hogy fontosak lehetnek. Kevesen gondolunk arra, hogy nemcsak a bonyolultabb tornagyakorlatok végrehajtásakor számít a pontos kivitelezés, de akkor is, ha egyszerűen csak sétálunk, kocogunk, vagy egy helyben állunk. Muszáj tisztába kerülnünk azzal, milyen hihetetlenül megterhelő a gerincnek a kényelmesnek tűnő ülés, és miként védekezhetünk káros hatásai ellen.

A könyvből az is kiderül, milyen étrend és edzés passzol leginkább a testalkatunkhoz, miért fontos a bemelegítés és a nyújtás, és mi az a mobilizáció. Megtanulhatjuk, milyen ételeket milyen napszakban tanácsos fogyasztani, de azt is mit érdemes csomagolni a gyerekeknek uzsonnára. Egyszóval egy táplálkozási-, sport- és életmódtanácsadó birtokosai lehetünk, amellyel szinte játékosan léphetünk a tudatos élet útjára, s saját életünkben is megtapasztalhatjuk, mennyivel jobb a megelőzés, mint a gyógyítás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.