A gyomor millió jó barátja – Mik azok a probiotikumok?

Sokat hallhattunk már előnyös tulajdonságaikról, de vajon tudjuk pontosak, mik is a probiotikumok? No és hogyan működnek a szervezetünkben?

A probiotikumok számos előnye ma már nem titok. De mik is ezek tulajdonképpen? A probiotikumok olyan organizmusok, mint a baktériumok vagy az élesztő, melyek közismerten javítják egészségi állapotunkat. Élelmiszerek és kiegészítők formájában egyaránt hozzájuk juthatunk. Az élő baktériumok- vagy élesztő alkalmazása elsőre furcsának tűnik. Végtére is ahhoz, hogy harcoljunk a baktériumok ellen, antibiotikumokat használunk. Testünknek azonban szüksége van ilyen természetes szervezetekre.

Emésztőrendszerünk több mint 500 különféle baktérium típusnak ad otthont. Segítenek abban, hogy a belek egészségesek maradjanak, hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, valamint javítják az immunrendszert.

probiotikum

Hogyan működnek az antibiotikumok?

A kutatók úgy gondolják, az emésztési problémák többsége akkor áll elő, amikor megdől az egészséges baktériumok egyensúlya a belekben. Ez megtörténhet egy fertőzés után, de akkor is, ha antibiotikumokat szedünk. Emésztési problémák jönnek elő, ha a belek belső borítása sérül. A probiotikumok alkalmazása segíthet.

A probiotikumok ugyanis javítják a bélfunkciókat és fenntartják a belek belső borításának sértetlenségét. Ezek a barátságos organizmusok a hasmenést okozó baktériumok ellen is felveszik a harcot.

Probiotikumok és immunrendszer

Van rá bizonyíték, hogy a probiotikumok segítenek az erős immunrendszer fenntartásában. A nagyon jó higiéniai körülmények között élő társadalmakban megfigyelhető az autoimmun- és allergiás betegségek számának ugrásszerű növekedése. Ennek oka az lehet, hogy az immunrendszer nincs megfelelően felkészülve a kórokozókra. A „barátságos baktériumokkal”, melyeket a probiotikumok tartalmaznak, a szervezet egészséges úton készülhet fel rájuk.

probiotikum

Fotó: 123rf.com

A probiotikumok számos esetben segítenek

Miközben a velük kapcsolatos lehetőségeket ma is tanulmányozzák, a probiotikumok számos, specifikus betegségben segítséget nyújthatnak. A Yale egyetem kutatói 2011-ben adtak közre egy kutatást, mely kimutatta, hogy a probiotikumok az alábbi betegségek esetén a leghatékonyabbak.

Segítséget nyújtanak az olyan esetekben, mint a gyermekkori hasmenés; a colitis ulcerosa; a coliakia – mely a fertőzés és gyulladás egy formája a belekben és leggyakrabban gyerekeknél fordul elő.

A probiotikumok segítenek az antibiotikum-szedéssel összefüggő hasmenés és fertőző hasmenés megelőzésében; megelőzik a pouchitis-t, a belek gyulladását, mely közvetlenül bél-műtét után alakulhat ki; megelőzik és kezelik az ekcémát, mely a (tehén)tejallergiával függ össze; segítenek az immunrendszernek.

A Yale egyetem kutatói szerint a probiotikumok egyéb módokon is hasznosak lehetnek, noha ezekre nézve a bizonyítékok kevésbé meggyőzőek. Ide tartozik az irritábilis bél szindróma kezelése (IBS), a hüvelygyulladás kezelése; a C. difficile baktérium által okozott hasmenés- valamint a Crohn betegség kezelése.

Egyéb, kevésbé ismert esetekben is segíthetnek a probiotikumok, így például egy 2010-ben publikált tanulmány szerint csökkentik a gyermekkorban gyakori betegségek, így a fülgyulladás, torokgyulladás és megfázás kockázatát.

Milyen gond lehet a probiotikumokkal?

Legtöbb esetben a probiotikumok biztonságosak és kevés mellékhatást okoznak. Emberek ezrei és ezrei ettek korábban is nap, mint nap joghurtot, sajtokat és egyéb ételeket, melyek élő kultúrákat tartalmaznak.

Ugyanakkor a probiotikumok veszélyesek lehetnek azok számára, akiknek immunrendszere meggyengült vagy súlyos betegséggel küzdenek. Egy tanulmány szerint azok a súlyos hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők, akik probiotikumokat kaptak, nagyobb eséllyel haltak meg, mint akik nem fogyasztották őket.

probiotikum

Fotó: 123rf.com

Élelmiszerből vagy étrend-kiegészítőkből?

A probiotikumokat számos formában beszerezhetjük, beleértve a porokat, tablettákat, kapszulákat, valamint természetesen az olyan élelmiszereket, mint a joghurt és a tejtermékek. Hogy milyen formában alkalmazzuk őket, a szakemberek szerint mindegy, amíg elegendő organizmust tartalmaznak ahhoz, hogy azok növekedni kezdjenek a belekben. A hatékony dózis változó – 50 milliótól 1 billió élő sejtet is tartalmazhat egy adag.

A specifikus antibiotikumok ugyanakkor bizonyos betegségek esetében lehetnek hasznosak. A Lactobacillus reuteri és a Saccharomyces boulardii élesztő bizonyítottan hatékony a gyermekkori fertőző hasmenés esetén. De arra nincs bizonyíték, hogy a Lactobacillus acidophilus-nak, melyet számos kereskedelemben kapható joghurtban használnak, lennének előnyei a hasmenéssel szemben.

A probiotikumok tulajdonképpen az élelmiszer- és étrend-kiegészítő kategóriába tartoznak, ezért nem osztályozhatjuk őket úgy, mint vényköteles gyógyszereket.

A legtanácsosabb, ha olyan kiegészítőket használunk, melyeket jól ismert cégek készítenek, illetve kutatások során tesztelve is lettek. A megbízható termékek nevében benne kell hogy legyen a pontos probiotikum neve, amit tartalmaznak. Több terméken megtalálható információ a tudományos kutatásokkal kapcsolatban is, melyre az ajánlást alapozzák.

Forrás: Napidoktor.hu