Miért fontos hasmenéskor a probiotikum?

Gyakran fordul elő hasmenés, ha megettünk valamilyen, gyomrunknak nem tetsző élelmiszert – de fertőző betegség és akár antibiotikumos kúra is okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket. A hasmenés hamar elmúlhat, de ha hosszabb ideig kitart, igen veszélyes állapotot idéz elő. Mit kell tudni róla és hogyan védekezhetünk ellene?

Hasmenést több-kevesebb alkalommal mindenki tapasztal élete során. Különösen, ha gyakran nem figyel oda arra, mire érzékeny a gyomra, vagy nem ügyel a kellő higiéniára.

Bakteriális fertőzés esetén gyakori, hogy az orvos antibiotikumos kúrát javasol, de miközben az antibiotikum gyógyít, sajnos hasmenést is előidézhet.

A hasmenés nem játék, még ha sokan meg is vannak győződve arról, hogy rövid időn belül elmúlik. Kezelni kell, hiszen igen veszélyes lehet, különösen a gyermekeknél.

A hasmenés két típusa

Hasmenéskor olyan a széklet, mintha csak vizet ürítenénk. A hangsúly ilyenkor sokkal inkább a laza állagra helyeződik, s nem arra, hogy hányszor kellett aznap vécére mennünk. A hasmenés lehet akut, azaz heveny és krónikus. Utóbbi esetben akár egy hónapig is eltart a probléma, mert a bélrendszerben gyulladás alakul ki.

Ha akut a hasmenés, általában baktérium, vírus vagy egyéb kórokozó váltja ki és maximum 14 napig tart. Ilyet okozhatnak a különféle, ismert baktériumok, így a Salmonella vagy a Campylobacter.

Hasonló hosszúságú hasmenés köszönhető az antibiotikumoknak, mivel a bélflóra egyensúlya felborul. Az antibiotikum kúra ugyanis azt jelenti, hogy a kórokozók mellett a normál bélflórát kialakító baktériumok is pusztulnak – ezeket valamilyen módon pótolni szükséges. Például probiotikumokkal, amelyek megfelelő mennyiségű mikroorganizmussal támogatják a bélflóránkat. Feltöltik a béltraktust jótékony baktériumokkal, ezzel megóvják azt és fokozzák az immunrendszer működését.

De miért is olyan veszélyes a hasmenés?

Mivel a hasmenés során nagy mennyiségű vizet veszít a szervezet, nemcsak víz- hanem ionhiány is felléphet. Különösen a kisgyermekeknél jelent veszélyt a helyzet, ugyanis az ő testükben nagyobb a víz aránya, mint egy felnőttében.

Nem kérdés tehát, hogy elsősorban a vizet kell pótolni hasmenés esetén a szervezetben.

Kiemelkedő fontosságú azonban hasmenéskor a probiotikumok alkalmazása is. Ezek ugyanis nemcsak a megelőzésben játszanak szerepet – ezért érdemes őket szedni például idegen országba utazás előtt -, hanem kiegészítő kezelésként is: hasmenéskor a probiotikumokat alkalmazzák a terápiák mellett. Olvasd el ezt a cikket a probiotikumok szerepéről!

A probiotikumok lehetnek baktérium- és élesztőgomba alapú készítmények. S noha hatékonyságuk azonos, hasmenéskor a probiotikumok közül ez utóbbit ajánlott használni. Az élesztőgomba-alapú, azaz Saccharomyces boulardii alapú probiotikus gyógyszerkészítmény megelőzi a hasmenést, de a kezelésére alkalmazott terápiát is kitűnően kiegészíti.

Hasmenéskor az élesztőgomba-alapú probiotikumot ráadásul a felnőttek mellett már gyermekek is használhatják, 2 éves kor felett nekik is nyugodtan adhatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.