Hasfogó étrend – ezeket együk hasmenés esetén

Nincs ember, aki ne ismerné a hasmenést és annak kellemetlen velejáróit. Egyik napról a másikra képes szinte minden előjel nélkül lecsapni ránk, diétára és pihenésre kényszerítve bennünket.

 

Fotó: 123rf.com

Mi történik hasmenéskor?

hasmenés önmagában nem egy betegség, hanem valamilyen elváltozásnak a tünete. Röviden úgy definiálhatnánk, hogy naponta gyakran jelentkező, nagyobb mennyiségű, híg székletürítés, mely lehet állandó, visszatérő, vagy akut jelenség. Kísérheti láz, hányinger , hányás, hascsikarás, puffadás, levertség.

Számos betegség vagy állapot meglétére utalhat, ezért ha több napig tart vagy rendszeresen jelentkezik, illetve ha súlyosabb kísérő tünetekkel (gennyes, véres vagy fekete széklet , magas láz) társul, feltétlen utána kell járni a kiváltó oknak. Ezek lehetnek például:

  • vírusos vagy bakteriális fertőzések
  • táplálékallergiák
  • pajzsmirigy fokozott működése
  • bizonyos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa, irritábilis bél szindróma)
  • emésztési zavarok (pl. epe-, máj-, vagy hasnyálmirigy betegségek)
  • az emésztőrendszer hirtelen, nagy mennyiségű, nehéz, zsíros, fűszeres ételekkel való megterhelése
  • ételmérgezés
  • természetes édesítőszerek használata arra érzékenyeknél (pl. szorbit, xilit)
  • magnézium, vagy C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása
  • gyógyszerek mellékhatása
  • idegesség, stressz

Az oki kezelés mellett a tüneti terápia célja a folyadék és elektrolit pótlással a kiszáradás megelőzése, valamint az érzékeny bélszakasz kímélése, megnyugtatása.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Hasmenés esetén az alábbi étrend betartása szükséges:

 
  • könnyen emészthető ételek (zsírszegény, durva rost mentes) fogyasztása
  • tejcukormentesség
  • a túlzott cukor és édesítőszer használatának kerülése
  • kímélő fűszerek használata
  • gyakori kis étkezések
  • egyéni érzékenység figyelembevétele
  • szükség esetén a társbetegség diétás jellemzőinek figyelembevétele

A diéta felépítése

Ha diétát vagyunk kénytelen tartani, azt a következőképpen építsük fel:

Első nap

Az émelygés és étvágytalanság miatt ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy koplalunk. Tehermentesítve az emésztőrendszerünket, támogatjuk a felgyógyulás ütemét. Fokozott figyelmet kell, hogy kapjon viszont a megfelelő folyadékbevitel!

 

Gyakran, kis mennyiségeket elkortyolgatva biztosítsuk a napi akár 3 liter folyadékot is. Hogy a veszített elektrolitokat is utánpótoljuk, fogyasszunk teákat (híg fekete tea, gyümölcstea, gyógytea), szűrt és ásványvízzel hígított gyümölcs-és zöldségleveket, zöldség erőlevest. Kisgyerekeknek (de felnőtteknek is) kiválóan alkalmazható a természetes hasfogó hatású rizsnyák-sárgarépa bébi ital.

Második nap

 

Komolyabb háttérbetegség megléte nélkül a tünetek rendszerint enyhülnek, akár meg is szűnhetnek. Az étvágy bár kezd visszatérni, mégis óvatosan kell bánni az ételek megválasztásával. Fokozatosan érdemes visszaépíteni a nyersanyagokat, egyszerre csak kis mennyiséget fogyasztva. Jó választást jelent a rizs-, vagy zabnyákleves , főtt burgonya, főtt rizs, sárgarépa főzve, esetleg pürésítve, vizes burgonya- vagy sütőtökpüré, alma és birsalma kompót (pici mézzel), -püré, -leves, sült alma, vizes (olajmentes) búza- vagy kukoricadara, világosra pirított kenyér, pászka, puffasztott rizs, köles, buláta, stb.

Harmadik naptól

Mindenképpen kerülni kell a túl zsíros, túl fűszeres ételeket az elkövetkező napokban és még mindig csak kis mennyiségeket fogyasszunk, alkalmanként. Vissza lehet forgatni az étrendünkbe a sovány húsokat, tejtermékeket, kevésbé puffasztó zöldségféléket , de kímélő (kevés olaj felhasználásával) konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve.

 
mediterrán étrend, evés, eszik

Fotó: 123rf.com

Ajánlott nyersanyagok a koplalás utáni napokra (egy hétig):

Sovány húsok: sertés (karaj, comb), marha (vesepecsenye, felsál), csirke, pulyka, házinyúl, borjúcomb, soványabb halak (pl. tonhal, makréla).

Tejtermékek: kefir, natúr joghurt, sovány sajtok, sovány túró.

Zöldségek: burgonya, csicsóka, répafélék, brokkoli, cukkini, padlizsán, patisszon, tök, cékla, saláták.

Gyümölcsök: alma, birsalma, banán, őszibarack, citrom, narancs, grapefruit (citrusféléket inkább facsarva).

Fűszerek: borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, fahéj, petrezselyemzöld, zellerzöld, babérlevél, rozmaring, édes fűszerpaprika, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom, szurokfű.

 

Gabonaipari termékek: darák, köles, hajdina, árpagyöngy, fehér rizs, zsemlemorzsa, száraztészta, fehér-, vagy félbarna kenyér, zsemle, pászka, puffasztott és extrudált termékek.

Egyéb jótanácsok

Tanácsok hasmenés és székrekedés esetére Másként kell kezelni a hasmenést és székrekedést súlyos betegeknél, daganatos betegségben szenvedőknél? Mire figyeljünk oda az étrend összeállításakor? Korábbi cikkünkből megtudhatja, hogyan mérsékelhetőek még gyorsabban a panaszok!

Nyugtassuk, fertőtlenítsük bélrendszerünket és enyhítsük a hasmenést gyógyteákkal. Szakember segítségével teakeveréket állíthatunk össze olyanokból, mint szeder-, szamóca-, vagy málnalevél, apró bojtorján, fekete áfonya, kamilla, teacserje, lósóska, réti fűzény. Kerüljük az alkohol és a kávé fogyasztását! A hasmenés megszűnése után segítsük a bélflóra regenerálódását élőflórás joghurt, vagy gyógyszertári probiotikumok fogyasztásával.

Mi lehet a puffadás, gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés okozója?

Forrás: Szívderítő