Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok alkalmazása nemcsak akkor célszerű, ha valamilyen betegség miatt antibiotikum-kúrára kényszerülünk. Egyéb egészségügyi problémák és a hűvös, téli idő ugyancsak okot adhat arra, hogy használni kezdjük ezeket a készítményeket. Mely esetekben fontos a probiotikum?

Probiotikumok szedését az orvosok leggyakrabban akkor javasolják manapság, amikor egy komolyabb betegség, egészségügyi probléma okán antibiotikumot kell alkalmaznunk.

De miként segít rajtunk a probiotikum, miről is van szó tulajdonképpen? A probiotikum elegendő mennyiségű élő mikroorganizmusával támaszt nyújt a bélflórának és támogatja az immunrendszer megfelelő működését.

probiotikum

Noha a baktériumokról általában azt gondoljuk, betegségek kiváltói, a szervezetben jó baktériumok is élnek, melyek gondoskodnak az egészség megőrzéséről. Hatékonyan látják el a bélflóra védelmét, feltöltve a béltraktust jótékony baktériumokkal, melyek megóvják azt és fokozzák az immunrendszer munkáját. Megakadályozzák a kórokozók túlzott szaporodását az emésztőrendszerben, anyagcsere-termékeikkel hozzájárulnak a szervezet normális működéséhez.

Napjainkban a jótékony bélflórát nem nehéz kiegészíteni jó baktériumokkal, vagyis probiotikumokkal – ezeket élelmiszerek és készítmények formájában is alkalmazhatjuk.

A pozitív élettani hatással bíró probiotikumoknak két nagyobb csoportja van, léteznek baktérium-, illetve élesztőgomba alapú probiotikumok is, melyek hatékonyság szempontjából azonos mértékben ajánlottak.

Nemcsak antibiotikum esetén javasoltak

Antibiotikum-kúrák esetén ma már természetes, hogy az orvos kiegészítő kezelésként probiotikum szedését ajánlja. Ilyenkor ugyanis nem csupán a rossz, hanem a jótékony baktériumok is pusztulhatnak a kezelés következtében, s ezeket célszerű pótolni a szervezetben. Olvass tovább a probiotikumok és az antibiotikumok szedéséről itt!

probiotikum

Bélrendszeri problémák esetén és más betegségek megelőzéséhez azonban szintén alkalmazhatjuk a probiotikumokat. Nagyon hasznos hasmenésre is, kiegészítő kezelésként.

Mindegyik esetben a bélflóra egyensúlyának megbomlása áll fenn – vagy a jó baktériumok pusztulása okán, vagy pedig azért, mert fertőzések alakulnak ki vírus vagy baktérium következtében. Ha helyreállítjuk a bélflórát a probiotikumok segítségével, nemcsak az immunrendszert támogatjuk, az emésztőrendszer megfelelő működése is visszatér.

A probiotikumok hatása élen jár a fertőzések – ezáltal a különféle betegségek – megelőzésében, különösen akkor, amikor a hideg idő miatt immunrendszerünk egyébként is gyengülni kezd.

Itt az ideje tehát a szervezet felerősítésének.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.