Biztonságosan sportol Ön? Ezeket a vizsgálatokat érdemes elvégeztetnie!

Akik leigazolt versenyzőként sportolnak, azok számára kötelező a rendszeres sportorvosi vizsgálat, hiszen csak így kaphatnak versenyzési engedélyt.

Szép számmal akadnak azonban olyanok is, akik heti többször végeznek valamilyen intenzív testmozgást, de vizsgálatokon soha nem jártak, vagy csupán rendszertelenül vesznek részt.

Sportol? Ezeket fontos tudnia

Pedig a biztonságos mozgás feltétele, – főleg 35 éves kor felett – a rendszeres kontroll. Milyen vizsgálatokat javasol a sportorvos az egészséges sportolás és a maximális teljesítmény érdekében? Ebben nyújt segítséget Dr. Matusovits Andrea, a Sportorvosi Központ sportorvosa.

Milyen vizsgálatokat érdemes rendszeresen elvégeztetni?

  1. Laborvizsgálat

Rendszeres, minimum félévente elvégzett vérkémiai ellenőrzésekkel az esetleges egészségügyi problémák kiszűrhetők, bizonyos paraméterek követésével és szükség esetén a korrekcióval a teljesítmény is javítható.

https://napidoktor.hu/mozgasban/10-motivalo-tipp-a-mozgashoz/

  1. Szív-, keringési rendszer vizsgálata

A szív állapotát a sportorvos elsőként phonendoscop segítségével vizsgálja, mivel ennek segítségével a különböző billentyűhibák, ritmus zavarok jól felismerhetők és értékelhetők. A radiális pulzus tapintása alapján is tájékozódunk a pulzusszámról, minőségéről  és  a  szívműködés ritmusáról. A vérnyomásmérés minden sportorvosi vizsgálat része.  Normális vérnyomásról akkor beszélünk felnőttek esetében, ha a nyugalomban mért  artériás vérnyomás tartósan nem haladja meg a 140/90 Hgmm értéket. Ezt követi a műszeres vizsgálat, a 12 elvezetéses EKG, illetve a szív ECHO vizsgálata, amellyel a szív struktúráját és funkcióját lehet követni, nyugalmi és terheléses helyzetben egyaránt.

Fotó: 123rf.com

  1. Mozgásszervek állapotfelmérése

Ennek során az izomerőt, a törzs szimmetriáját, a felső –és alsóvégtagok ízületeinek, izomerejének, mozgástartományának vizsgálatát végzik, valamint a gerinc állapotának, görbületeinek mértékét, csípő, térd, boka erejét, az egyensúlyt, a láb szimmetriáját mérik fel. Ha a vizsgálat során eltérés jelentkezik: tehát ízületi instabilitás, gyengeség, fájdalom izomatrófia (elhalás) mutatkozik, a továbbiakban ortopéd (traumatológiai) szakorvosi konzílium szükséges.

  1. Terhelhetőségi szint megállapítása

Aktuális állapotunk, teherbírásunk feltérképezésében nyújt segítséget a teljesítmény-élettani felmérés, amellyel az aktuális egészségi állapotot, illetve a teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgálják, és értékelik orvosi ellenőrzés mellett, műszeresen. A kapott értékek ismeretében határozható meg egy személyre szabott edzésterv, valamint így folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető a teljesítőképességünk fejlődése is. A vizsgálat  ergospirométerek segítségével történik, amely lehet futópad/kerékpár/evezőspad/kajakergo vagy pl. úszó ergométer. Ilyen módon, az elvégzett munka mennyiségét mérik pontosan. Az illető légzésteljesítményét  arcra vehető maszk segítségével követik nyomon. Ezáltal meghatározható a kilélegzett levegő összetétele, mennyisége, oxigén/széndioxid tartalma, (V02 max érték) amit nyugalomban és terhelés közben is monitoroznak. Az így kapott élettani értékek megmutatják a sportoló egészségi állapotát és edzettségi szintjét.

Fotó: 123rf.com

  1. Kötelező, illetve javasolt szakorvosi vizsgálatok

Egyes sportágak esetén fontos a szemészeti, fül-orr-gégészeti és/vagy ideggyógyászati vizsgálat is, versenyzői szinten pedig kötelező. Ilyen például a jó látásélességet feltételező sportok (labdasportok, csapatsportok). Fül-orr-gégészeti vizsgálatokat, a légutakat különösen igénybe vevő sportágak (autó-motorsport, úszás, búvárúszás, műugrás, vízilabda és hegymászás) versenyzőinél kell elvégezni. A neurológiai szakorvosi felmérés autó-motorsportok, illetve küzdősportok esetén kötelező a sportolók esetében.

Fotó: 123rf.com

Miért fontosak ezek a vizsgálatok?

A sportorvosi vizsgálat célja a sportoló egészségének védelme, a betegségek, károsodások megelőzése, legyen szó egy szabadidő sportot űző, vagy egy élsportolói szinten versenyző sportolóról. A sportolás számtalan előnnyel jár, azonban ezeket csak akkor tudjuk élvezni, ha rendszeres edzés, illetve a versenyzés nem okoz sem szomatikus, sem pszichés eltéréseket. „Ennek alapja az, hogy tisztában legyünk aktuális egészségi állapotunkkal, teherbírásunkkal, mert ez a feltétele annak, hogy nyugodt szívvel sportolhassunk, fejlődhessünk, és az egészségünk szem előtt tartásával jussunk el vágyott célunkig. Ezt támogatja a rendszeres sportorvosi vizsgálatokon, illetve a teljesítmény élettani felmérésen való megjelenés és együttműködés” – tudjuk meg Dr. Matusovitstól.

Forrás: Sportorvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.