Aranyérrel hogyan tudok sportolni?

Aranyeres megbetegedések esetén is lehet sportolni, csak néhány fontos szabályt kell betartani. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy aranyeresként mit és hogyan érdemes sportolni.

Magyarországon az emberek legalább egyharmadát érinti az aranyérbetegség. Ennek ellenére nagyon sokan nem ismerik fel a tüneteit, és nem fordulnak időben orvoshoz. Ha mégis orvoshoz fordulnak, akkor jön az első sokk, hogy a kialakult aranyérbetegség nem fordítható vissza, és kezelés nélkül kellemetlen panaszokat okoz, később pedig nagyon súlyos szövődményekkel járhat. Ugyanakkor jó hír, hogy az aranyeres panaszok hatásosan enyhíthetők, tipikusan végbélkúp vagy kenőcs segítségével, amennyiben idejében elkezdjük a kezelést. A következő felmerülő kérdés, hogy milyen sportokat űzhet, aki kezelés alatt áll. Ennek megértéséhez nem árt felfrissíteni anatómiai ismereteinket, és azt, hogy az aranyér mit is okoz valójában a szervezetben.

Foto:123rf.com

Az aranyér tulajdonképpen egy érköteg, amely a végbél nyálkahártyája alatt található. Nagyon fontos szerepe van a szabályos bélműködésben, a megfelelő széklettartásban és székletürítésben. Aranyérbetegség akkor alakul ki, amikor az érköteget rögzítő kötőszövet valamilyen okból megnyúlik, az érhálózat kitágul és kitüremkedik a végbélnyíláson. Ezek a vénatágulatok idővel begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, vagy véralvadék képződhet bennük, és fájdalmassá válnak.

Az aranyér tünete lehet általában gyulladás, elődomborodás, viszketés, váladékozás, fájdalom, esetenként vérzés, véres széklet. Nagyon fontos, hogy nem minden aranyér, ami annak látszik. A vérzés és a fájdalom más betegségre is utalhat, például vastagbélrákra vagy végbélrepedésre. Az aranyér okozta vérzést csak orvosi vizsgálat tudja megkülönböztetni attól a vérzéstől, mely daganatra utalhat. Ezért mindig bízzuk szakemberre a diagnózist!

Az aranyér okai

Az aranyér okai között elsősorban genetikai, örökletes kötőszöveti gyengeség áll. Hajlamosító tényező a fokozott hasűri nyomás, amely leginkább a modern életformánk révén alakulhat ki, mint amilyen a mozgásszegény, ülő életmód, elhízás, nagyobb fizikai megerőltetés. Erős kockázatot jelent a szükségesnél kevesebb folyadék és rostos táplálék fogyasztása, ahogy a nem megfelelő tisztálkodás is. Az aranyér kiújulási lehetőségét az erős, fűszeres táplálkozás és a túlzott alkoholfogyasztás tovább fokozhatják. A nőknél legtöbbször a várandósság alatt okoz problémát az aranyér, a férfiaknál az említett fizikai megterhelés, a hosszas ülés gépjárművezetéskor és az egészségtelen életmód járul hozzá a betegséghez.

Sportolás másként

Mint látható, az aranyér egy igen kellemetlen tünetekkel járó betegség, amely leginkább civilizációs ártalmakkal hozható összefüggésbe. Ha beüt a baj, talán éppen azért, mert ülő munkát végzünk, és keveset mozgunk, érdemes elkezdeni sportolni, hogy ne újuljon ki a betegség. Aranyeres tünetekre is éppenséggel mozgást javasolnak az orvosok, csak nem mindegy, mit és hogyan.

Fotó: 123rf.com

Mivel az aranyeres tünetek többnyire gyulladásos, fájdalmas állapotot jelentenek, amelyek terhelésre rosszabbodnak, ennek megfelelően kell megválasztani a mozgásformát is. Nyilvánvaló, hogy a gerincre nagy terhelést helyező, például súlyzós edzéseket vagy a haspréses gyakorlatokat el kell felejtenünk. Csakúgy, mint a kerékpározást és a futást: előbbi a gátizmokra, utóbbi a gerincre rak extra terhelést. Célszerű futás helyett egy-egy intenzívebb sétát választani, de a legjobb mozgásforma az úszás! A vízben jóval kisebb gravitációs erő érvényesül, ami tehermentesíti a testet, mindemellett a víz a megkeményedett ereket puhítja. Ezért ajánlják aranyeres tünetek kezelésére a fürdőzést is.

Fentiek mellett az gátizomtorna vagy a jóga is erősen ajánlott mozgásforma, mert edzik a medencefenék- és záróizomzatot, ami aranyeres betegségnél kulcsfontosságú. De a pilates is jó választás, amely szintén a mélyizmokat készteti erőfeszítésre, nem megerőltető módon.

Forrás:házipatika.com

Érdemes enni! – 9 top egészséges étel, amit méltatlanul hanyagolunk – 2.rész

Forrás: https://napidoktor.hu/index