Top 18 tünet, ami rák megbetegedésre utal – 2. rész

A csomóktól az emésztési zavarokig

A rák kialakulásakor sok esetben nem mutatkoznak tünetek, olyan jelek, melyek kizárólag a betegségre utalnának. Fontos tudni, mire érdemes odafigyelni, hogy időben észleljük a bajt.

Sajnos, manapság, bár a modern orvostudomány egyre több betegen tud segíteni, még mindig sokan halnak meg rák miatt.

Az újonnan diagnosztizált rákos megbetegedések jelentős százaléka gyógyítható, de ehhez fontos, hogy időben azonosítsák a kórt. Tény, hogy egyes daganatok teljesen tünetek nélkül fejlődnek ki, ám a betegség különösen pusztító lehet, ha figyelmen kívül hagyjuk a jeleket, mert nem is gondoljuk, hogy ezek rákra utalhatnak.

Cikkünk első részében az első 9 árulkodó tünetről esett szó. Nézzük a többit is.

10. Tartós csomók vagy duzzadt mirigyek

A csomók jelentkezése a legtöbb esetben ártalmatlan állapotokat jelez – például jóindulatú cisztát. Fontos azonban, hogy megvizsgáltassunk orvossal minden új csomót, illetve azokat, amelyek nem tűnnek el. A csomók ugyanis utalhatnak rákbetegségre vagy a rákkal összefüggő, duzzadt nyirokmirigyekre. A nyirokcsomók megduzzadhatnak fertőzés és egyéb okok miatt is, majd hetekbe telhet, amíg újra összezsugorodnak. A 3-4 héten át duzzadt csomót vagy mirigyet azonban szükséges orvossal megnézetni.

Fotó: 123rf.com

11. Egyértelmű változások a szemölcsön vagy anyajegyen

A szabálytalan szélű vagy vérző, többszínű anyajegyek a rák jelei lehetnek. nagyobb anyajegyek aggasztóbbak és fontos kiértékeltetni őket, különösen, ha érzésünk szerint megnagyobbodtak. Az anyajegy eltávolítása manapság általában egyszerű, minden gyanúsat érdemes eltávolíttatni. Az orvos mikroszkópos vizsgálatra küldi azokat, a lehetséges bőrrák kizárására vagy azonosítására.

12. Emésztési zavar vagy nyelési nehézség

Sok ember szenved krónikus gyomorégéstől, ők általában nem küzdenek komoly problémával. Azonban, ha a vény nélkül kapható savlekötők használata ellenére is krónikus vagy tartós tünetek jelentkeznek, szükség lehet a gyomor vizsgálatára, endoszkópiára.

Létezik egy Barrett-nyelőcső elnevezésű állapot, mely nyelőcsőrákhoz vezethet. Gyógyszeres kezeléssel lehet rajta segíteni, ezt követően az orvos rendszeresen felügyeli. A nyelési nehézség gyakori probléma, különösen időseknél, amelynek számos oka lehet. A nyelési problémákat is ki kell azonban vizsgáltatni, hiszen ez a megfelelő táplálkozás miatt is fontos. Nyelőcsőrák esetén a beteg arra lehet figyelmes, hogy a szilárd ételek lenyelése nehézséggel jár.

13. Szokatlan hüvelyi vérzés vagy váladékozás

Amennyiben egy nő szokatlan hüvelyi vérzést vagy véres váladékozást tapasztal, az a méhrák korai jele lehet. Ha vérzés jelentkezik közösülés után vagy a menstruációk között, az kivizsgálást tesz szükségessé. A visszatérő, a vártnál 2 vagy több nappal tovább tartó, vagy a szokásosnál erősebb vérzés is orvosi vizsgálatot tesz indokolttá.

A menopauza utáni vérzés – hacsak nincs kapcsolatban várható hormonterápiával -, szintén aggasztó, amelyet ki kell értékeltetni. A vizsgálat általában magába foglalja az endometrium biopsziáját – ennek során az orvos kis szövetmintát vesz a méh belsejéből, kivizsgálás céljából. A Pap-kenet minden nő rutin orvosi ellátásának része.

14. Váratlan fogyás, éjszakai izzadás vagy láz

Ezek a tünetek egyáltalán nem specifikusak, ám sajnos több különböző típusú rák esetében is jelen lehetnek. A hasnyálmirigyrák például fogyással és különösebb fájdalom nélkül jelentkezhet.

A kivizsgálás különösen indokolt, mivel a különféle fertőzések is eredményezhetnek hasonló tüneteket – például a tuberkulózis.

15. Állandó viszketés a nemi szervek vagy a végbél területén

A nemi szervek vagy az anális területek bőrén a rákot megelőző vagy már rákos állapot esetén tartós viszketés érzékelhető. Egyes daganatos megbetegedések bőrszínváltozást okoznak.

Számos fertőzés vagy bőrbetegség – így a gombás fertőzés vagy pikkelysömör – is kiválthatja ezeket a tüneteket. Amennyiben a viszketés nem szűnik meg vény nélkül kapható készítményekkel, gyógyszerekkel, szükséges orvosnak kivizsgálnia az okokat.

16. Nem gyógyuló sebek

A sebek jellemzően gyorsan gyógyulnak. Ha egy bőrterület nem gyógyul, elképzelhető, hogy rák az oka. Amennyiben a nem gyógyuló sebek a szájban vagy az ínyen, a nyelven vagy a mandulákon jelentkeznek, tartós fehér vagy piros foltok formájában, az szintén aggasztó tünet. Fontos a kivizsgálás, mivel egyes, nem gyógyuló sebek oka lehet a rossz vérkeringés is – például diabéteszes lábfekély esetén.

17. Fejfájás

Ha a szokásostól eltérő érzést okoz, a fejfájás erős és szüntelenül jelentkezik, az rák jele lehet, bár aneurizmák ugyanúgy megjelenhetnek. Mindenesetre, ha a fejfájás nem javul vény nélkül kapható gyógyszerekkel, azonnal forduljunk orvoshoz.

18. Hátfájás, kismedencei fájdalom, puffadás vagy emésztési zavar

Noha ezek a tünetek a mindennapi életben előfordulhatnak, s gyakran a táplálékfelvétellel, izomgörcsökkel vagy húzódásokkal kapcsolatosak, a petefészekrák esetén is megfigyelhetők. A petefészekrák kezelése különösen  nehéz, ugyanis a betegséget sokszor már a késői szakaszában azonosítják. Nagyon fontos tehát tudni, hogy a fenti, klasszikus tünetek esetén is érdemes orvoshoz fordulni, ha azok tartósan fennállnak.

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php