A fejfájás kevésbé jellemző típusai

Fejfájás nem csupán a leggyakoribb okokból alakulhat ki. Vannak emberek, akiknél egy gyógyszer, az edzés, a színuszok, a magas vérnyomás vagy akár a fagylalt is okozhat problémát. Lássuk ezeket az eseteket.

Bár sűrűbben fordulnak elő az ismert okokból jelentkező fejfájások, sajnos akadnak olyan típusok is, amelyeknek meglepő kiváltó okuk van. Az alábbi fejfájásoknál azonban gyakran össze lehet kötni, mit tettünk/ettünk, mielőtt elkezdődött a probléma.

1. Gyógyszertől kialakuló fejfájás: számos orvosság létezik, amelynek mellékhatása a fejfájás. S bár ez ellentmondásos lehet, azok a gyógyszerek is okozhatnak túlzásba vitt szedés esetén fejfájást, amelyek a kezelésére szolgálnak. A migrénesek különösen hajlamosak arra, hogy fájdalmuk miatt még több gyógyszert szedjenek, ezzel azonban csak nagyobb problémát okoznak. Ha 10-15 napnál többször használunk ilyen orvosságot, túlzásba vihetjük a gyógyszer alkalmazását. Érdemes abbahagyni vagy csökkenteni a szedését, de előtte konzultáljunk orvosunkkal. Az elvonási időszakban kortikoszteroid segíthet a fájdalom kezelésében.

2. Színusz fejfájás: az akut sinusitis fájdalmat okoz a homlok, az orr, a szem körül, az arcon vagy a felső fogak feletti részen. Előrehajoláskor még rosszabbak a tünetek. Az orrváladék, orrdugulás és láz színuszos problémákra utal, ám amikor az akut fertőzés megszűnik, a fejfájás is eltűnik. A sinusitis egyébként nem gyakori oka a krónikus vagy visszatérő fejfájásnak.

3. Jégkrémhez kapcsolódó fejfájás: egyes emberek éles, hirtelen fejfájást tapasztalnak hideg étel fogyasztásakor. A fájdalom kevesebb mint egy percen belül elmúlik, akkor is, ha folytatjuk az evést. Ha jégkrém-fejfájástól szenvedünk, próbáljuk meg lassan enni ezt az édességet, illetve felmelegíteni egy kissé a hideg ételeket, mielőtt hozzálátunk elfogyasztásukhoz.

4. Magas vérnyomásos fejfájás: a nagyon magas értéket leszámítva általában nem okoz fejfájást a magas vérnyomás – valójában egyesek, akiknél ez jelen van, semmilyen tünetet nem tapasztalnak, sőt egy, 51 ezer emberrel készült tanulmány szerint a magas vérnyomás éppenséggel csökkentette a fejfájások számát. Ez azonban nem ok az állapot hanyagolására! A magas vérnyomás ugyanis stroke-hoz, vesebetegséghez, szívelégtelenséghez és szívrohamhoz vezethet.

5. Fejfájás a testmozgástól és szextől: valóban létezik ilyen – a hirtelen, megerőltetőbb testmozgás fejfájást válthat ki. Fokozatos bemelegítés vagy gyulladáscsökkentő gyógyszer testmozgás előtt segíthet. A szex szintén kiválthat fejfájást. Vannak, akik csak tompa fájdalmat észlelnek, míg mások hirtelen és éles fejfájásra panaszkodnak. Egyesnek segít, ha 30–60 perccel a közösülés előtt nem szteroid gyulladáscsökkentőt (NSAID) vesznek be.

Amennyiben a fejfájás visszatérő probléma, mindenképp fontos orvossal konzultálnunk róla. A modern orvoslás tesztekkel azonosítja az okokat, s a legtöbb fejfájás esetén azonban érdemes beszélnünk is arról, mikor érzünk fájdalmat, hiszen amit teszünk vagy eszünk, szintén kapcsolatban lehet a problémánkkal.

A CT-tesztek, MRI-k és EEG-k (agyhullám teszt) elsősorban a feszültség-fejfájás, a klaszter-fejfájás és a migrén után kutatnak – ezek a gyakoribb és elsődleges fejfájások. Ezért is érdemes beszélnünk panaszaink mikéntjéről a doktorral.

Mit tehetünk állandó fejfájás esetén?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php