Mit tehetünk állandó fejfájás esetén?

A Bethesda Gyermekkórház ismeretterjesztő posztokkal, cikkekkel, videókkal mutatja be a krónikus fájdalom kórképét, a fejfájás különböző formáit és a lehetséges kiutat.

A kórházban működő fájdalomambulancia munkatársai ebből az alkalomból telefonos tanácsadást is tartanak fájdalommal, krónikus fájdalommal kapcsolatban gyermekeknek és szüleiknek.

A fájdalomambulancián fájdalomterapeuta szakorvos, gyermekneurológus, gyermekgyógyász, aneszteziológus, gasztroenterológus, pszichiáter, pszichológus, családterapeuta és gyógytornász segíti közös kivizsgálással, felméréssel az állandó fájdalommal élő gyermekek kezelését.

Major János fájdalomterapeuta szakorvos elmondta, a tudományos kutatások szerint 60 ezer tizenéves gyermek él Magyarországon az életminőséget súlyosan rontó krónikus fájdalommal. Hangsúlyozta, hogy összetett terápiával jelentős javulást lehet elérni.

“Krónikus fájdalomnak az állandó vagy gyakran visszatérő, három hónapja fennálló fájdalmat nevezik” – magyarázta a szakember. A házi gyermekorvosok gyakran találkoznak látszólag ismeretlen eredetű fájdalommal élő, hozzájuk rendszeresen visszajáró betegekkel.

Gyakran előfordul, hogy a gyermek, illetve a szülők az alapos kivizsgálás vagy szakorvosi konzultáció után sem kapnak magyarázatot a fájdalom okára. A leggyakoribb panasz a fejfájás, a hasi fájdalom, a hátfájás, de ezeken kívül a krónikus fájdalom sok formában jelentkezhet.

Gyimesi-Szikszai Andrea gyermekneurológus azt hangsúlyozta: a krónikus fájdalom kezelésének első lépcsője az alapos kivizsgálás. Mivel a krónikus fájdalom kialakulásához és fennmaradásához lelki és szociális folyamatok is hozzájárulnak, a diagnosztikának ezekre is ki kell terjednie.

A németországi Fájdalomtársaság kezdeményezésére lett a fájdalommegelőzés napja június első keddje. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Bethesda Gyermekkórházban működő, az országban egyedülálló szemléletmóddal létrehozott fájdalomambulancia.

Magyarországon elsőként az intézmény ambulanciája használja azt a speciális, kvantitatív szenzoros készüléket, amely a gyermek szubjektív „fájdalomérzetének” pontosabb megismerésére, illetve a háttérben álló érzékelési folyamatok felderítésére szolgál. Az eszközt több millió forintos beruházással szerezte be a kórház.

Kínzó fejfájás maradhat a koronavírus után

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.