Kínzó fejfájás maradhat a koronavírus után

Akár hetekig-hónapokig is eltarthat a COVID-19-en átesett betegeknél a fejfájás.

A kínzó fájdalom ellen házi módszerekkel lehet tenni, ám bizonyos esetekben muszáj kivizsgálni a hátteret.

Fejfájások közötti különbségek

COVID-19 betegségtől függetlenül sokan küzdenek fejfájással. Ez a „szokásos” fájdalom néha átcsap migrénbe, ami jellemzően a fejnek csak az egyik oldalán lüktető fájdalomként jelentkezik, hang- és fényérzékenységgel valamint hányingerrel párosulhat. Ilyen jellegű érzést nem tapasztaltak a koronavíruson átesettek, sokkal inkább az egész fejet érintő nyomásszerű, súlyos fájdalomról számoltak be, ami hasonlít az arc- és homloküreggyulladásra. Viszont a fejfájás intenzitása és tartóssága olyan erős, hogy az már befolyásolhatja a munkavégzést és a pihenést is.

Mit tehetünk?

“Érdemes beazonosítani a kiváltó okokat, melyek hozzájárulhatnak a fejfájás megjelenéséhez” – mondta dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológus főorvosa, szomnológus. – A kevés folyadékfogyasztás, a nem megfelelő alvás, a rossz testtartás, a túlstimulálás, például koffein- és cukorfogyasztás is kiválthat fejfájást. Ezeket nem árt kiküszöbölni.

Ezen kívül a stresszre is oda kell figyelni, mert megfelelő kezeléssel csökkenthetjük a fejfájások számát. Jó hatással lehet a vizualizáció és például a mindfulness meditációs gyakorlatok. A klasszikus módszereket sem kell elfelejteni, hideg vagy meleg borogatást tehetünk a fejünkre vagy a nyakunkra, de a nyak- váll- és fejmasszázs is hatékony lehet.

“Javasolt minél többet a szabad levegőn tartózkodni, sétálni, kirándulni és a lakásban gyakran szellőztetni” – jelentette ki dr. Vida Zsuzsanna. – A hosszú ideje fennálló alvászavarral pedig érdemes szomnológust felkeresni, mert a rossz minőségű, kevés alvás gyengíti az immunrendszert, fejfájást is kiválthat és bizonyos szervi betegségek és pszichés zavarok kialakulásához is hozzájárulhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a COVID-19 után jelentkező fejfájás nagyon erős, makacs és nem akar elmúlni néhány hét alatt, esetleg még erősödik is, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget. Figyelmeztető tünet lehet, ha a fejfájás sűrűn megszakítja az alvásunkat, láz, beszéd- és látászavar, gyengeség, tudatzavar, érzéskiesés, végtagzsibbadás, pszichomotoros tempó megváltozása is jelentkezhet a fejfájás kísérőjeként.

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index