Minél hosszabb a terápia, annál nagyobb a rák esélye?

Nőhet a petefészekrák kockázata a hormonterápiát követően – A teljes növekedés nem jelentős, de ezer nő esetében egynél mégis előfordul.

Azoknál a nőknél, akik hormonterápiát vesznek igénybe menopauza után, még ha csak néhány évig is, megnőhet a petefészekrák kialakulásának esélye – tudatta egy új tanulmány. Eszerint ha a hölgyek hormonpótló terápiát használnak kevesebb, mint 5 éven keresztül a menopauzát követően, a petefészekrák kockázata 40 százalékkal emelkedik meg.

„Van bizonyítékunk arra, hogy kismértékben, de valós a petefészekrák kockázata a hormonterápia használatát követően” – mondta el a tanulmányban résztvevő kutató, Dr. Richard Peto, az angliai, Oxfordi Egyetem epidemiológiával és orvosi statisztikákkal foglalkozó professzora. Úgy véli, a megnövekedett kockázat statisztikai szempontból jelentős, de hangsúlyozza azt is, hogy a rizikó kicsi. Azt jelentheti, hogy azon nők körében, akik igénybe vesznek hormonterápiát öt éven át – nagyjából 50 éves koruk környékén – 1000 esetben 1 extra petefészekrák-diagnózis várható és 1700 esetben 1 haláleset várható ebből kifolyólag – állapította meg a tanulmány.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen tanulmány nem arra lett tervezve, hogy határozott ok-okozati összefüggést mutasson ki a hormonpótló terápia és a petefészekrák között. Peto és kollégái azonban állítják, hogy a hormonterápia nagy valószínűséggel hozzájárul a betegség kialakulásához. Hogy hogyan emeli a rák kockázatát a terápia, nem világos. A mechanizmus egyelőre nem érthető.

A tanulmányt a The Lancet szaklapban tették közzé.

A hormonpótló terápiát egyébként arra használják, hogy enyhítsék a menopauza tüneteit – a terápia az 1990-es évek óta drasztikusan elterjedt. A kezelés népszerűsége azonban egyszer már zuhanni kezdett, amikor 2002-ben egy tanulmány során a kutatók azt állították, hogy a terápiát használók körében nőtt a szívroham, a stroke és a vérrög-képződés valószínűsége. Ám még így is 6 millió nő veszi igénybe a terápiát az Egyesült Királyságban és Amerikában.

ultrahang

Az orvosok azt javasolják, hogy ha egy nő használja a hormonterápiát, akkor tegye az rövidebb ideig, amíg a kellemetlen tünetek kissé enyhülnek – a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

A jelenlegi tanulmányhoz Peto és kollégái 52 más tanulmány eredményével egyesítették a sajátjaikat, összesen 12 ezer, petefészekrákos nőt véve így górcső alá, akiknek a fele használt hormonpótló terápiát.

A petefészekrák fokozott kockázata a terápiát igénybe vevők körében az európai és az amerikai nők esetében is hasonló volt. Akkor is hasonló volt, ha azt nézték meg, ösztrogén-progeszteron terápiát alkalmaztak-e náluk vagy csak ösztrogént.

Kiderült, hogy a hormonterápia csak két rák kockázatát növeli a négy közül – a savós és endometrioid rákét. Ezek egyébként a leggyakoribbak.

Dr. Richard Peto azt is kiemelte: nem tekinthető igaznak, hogy ha kevesebb, mint 5 évig használják a terápiát, akkor biztonságos. A petefészekrák megnövekedett kockázata, mely a hormonterápiával hozható összefüggésbe, ugyanakkor kisebb, mint az a megnövekedett rizikó, melyet a mellrák és a hormonterápia között találtak.

noi nemiszerv

Dr. Peto hangsúlyozta, hogy csak azokról a hormonokról beszél, melyeket a menopauza után alkalmaznak a nők, nem pedig a fogamzásgátló tablettákról. A hormonális fogamzásgátlók ugyanis éppenséggel csökkentik a petefészekrák esélyét.

Dr. Robert Morgan, a kaliforniai Duartében levő City of Hope Comprehensive Cancer Center onkológus professzora szintén szem előtt tartja a felfedezett kockázatot, de úgy fogalmaz, „míg a terápia kissé növeli a petefészekrák kialakulásának esélyét, magának a petefészekráknak az esélye általánosságban alacsony a lakosság körében”.

Ez a tény viszont, úgy tűnik, önmagában nem lesz befolyással a kezelésekkel kapcsolatos döntésekre. A szakember hozzátette: az lenne a legokosabb, ha az érintett hölgyek valóban csak a legzavaróbb tünetek miatt alkalmaznák a hormonpótló terápiát, a legkisebb dózisban és a legrövidebb ideig, amennyire csak lehet. Minél hosszabb ideig használják ugyanis a terápiát, annál inkább nő a rák kockázata.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: