Milyen kezelések várhatóak petefészekrák esetén?

Amennyiben ez a diagnózis, a petefészekrák kezelésére több módszer is kínálkozik. Mit kell tudni róluk és mit érdemes megkérdezni?

Lesújtó, amikor egy nőnél petefészekrákot állapítanak meg. A páciensnek mindenképp kezelésre lesz szüksége. Az orvos meg tudja mondani, milyen petefészek daganat kezelés kell, és attól milyen eredmény várható.  A legtöbb nőnél kemoterápia és műtét jöhet szóba, illetve ritka, de a sugárkezelést is használják. A rák kezelése hatással lehet a medence, a has területére és tulajdonképpen az egész testre.

A betegség korai felismerésében nehézséget jelent, hogy későn ad tüneteket. Az elsődleges kivizsgálás része az ultrahang-, és CT-vizsgálat, illetve ún. tumormarker-meghatározás, mely vérmintából történik. A PET-CT-nek az elsődleges kivizsgálás során szerepe lehet a betegség kiterjedtségének pontos megállapításában. Összehasonlító vizsgálatok szerint PET-CT-vel a kiújulások 90%-a, míg CT-vel mindössze 60%-a ismerhető fel.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

– Lokális terápia: ez alatt a műtét és a sugárkezelés értendő. Eltávolítják vagy megsemmisítik a petefészekrákot a medence területén. Ha a betegség a test más területeire is átterjedt, a lokális terápiát védekezésre használják, hogy ezeken a speciális területeken megfékezzék a betegséget.

petefeszekrak

– Hasüreg kemoterápia: a kemoterápia közvetlenül a hasban is alkalmazható, valamint a medencében, egy vékony csövön át. A gyógyszerek elpusztítják vagy megfékezik a petefészekrákot a has és a medence területén.

– Szisztémiás kemoterápia: a kemoterápiát szájon át vagy a vénába injekciózva is adhatják. A gyógyszerek a véráramba jutnak, megsemmisítik vagy féken tartják a rákot a testben.

Valószínű, hogy a páciens tudni akarja, mennyiben változtatja meg a terápia a mindennapi tevékenységeit, mennyire van hatással aktivitására. A beteg az orvossal együtt dolgozhat ki egy tervet arra nézve, hogyan egyeztethetők össze az orvosi és a személyes igények.

Mivel a rákos kezelések gyakran az egészséges sejteket és szöveteket is rongálják, gyakoriak a mellékhatások. Ugyanakkor a mellékhatások a kezelés típusától és mértékétől is függnek. Nem ugyanazok mindenkinél, ráadásul kezelésről-kezelésre változhatnak is. Mielőtt azonban a petefészekrák kezelése elkezdődik, az orvos közli a lehetséges mellékhatásokat, és módszereket is ajánl arra, hogy azokat a beteg kordában tartsa és kezelje.

Az utóbbi években szerencsére fontos előrelépés történt a kemoterápia és a radioterápia gyakori mellékhatásainak megelőzése, kezelése, és megfékezése terén.

Egyik ilyen készítmény a MUCOTHERAPY rágótabletta

Enyhíti a sérülések és gyulladások által kiváltott fájdalmat.

mucotherapytabletta2

Ajánlott napi adag 4×1 tabletta, életkortól függően.

Érdemes az orvossal beszélni arról is, ha a páciens esetleg úgy gondolja, részt venne egy klinikai vizsgálatban, ahol új daganat kezelési lehetőségeket próbálnak ki. Ezek a klinikai vizsgálatok fontos lehetőségnek számítanak minden nő számára, aki petefészekrákkal küzd.

Milyen kérdéseket érdemes feltenni az orvosunknak, mielőtt a kezelés kezdetét veszi?

Először is azt, hogy milyen stádiumában tart a betegség és a szervezet más részére is átterjedt-e. Majd, hogy melyek a kezelési lehetőségek. Ajánlott-e számunkra a hasüreg terápia, és miért? Megfelelő lehet-e számunkra egy klinikai vizsgálat? Szükség lesz-e többféle kezelésre? Valamennyi kezelés tekintetében, melyek a várható előnyök?

Azt a kérdést is érdemes feltenni, milyen kockázatai és mellékhatásai vannak a kezelésnek. Mit tehetünk, hogy kezeljük a mellékhatásokat? Eltűnnek-e, amint a kezelés véget ér? Mit tehetünk, hogy felkészüljünk a kezelésre? Kórházban kell-e tartózkodni majd és mennyi ideig? Mennyibe fog kerülni a kezelés és mit fedez a társadalombiztosításunk?

Meg kell kérdezni, mennyire lesz hatással mindennapi tevékenységeinkre a kezelés. Hozzájárulhat-e ahhoz, hogy korai menopauzán menjünk keresztül? Egy nő számára igen fontos kérdés, hogy a petefészekrák kezelését követően képes lesz-e teherbe esni és gyermeket szülni. Valamint érdemes megkérdezni, milyen gyakran kell majd ellenőrzésre járni a kezelés után.

Forrás: