Kemoterápia – Gyógyszerek és módszerek

Napjaink népbetegsége a rák. Magyarországon sajnos minden évben közel 60.000 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A gyógyszeres kezeléseknél kemoterápiáról és hormonterápiáról beszélhetünk leggyakrabban, de a gyógyszeres kezelési formák közé tartoznak a biológiai válaszmódosító kezelések is.

A daganatos sejtekre ható gyógyszerek fejlesztése az elmúlt két évtized orvostudományának fontos eredményei közé tartozik, s a daganatgátló szerek fejlesztése teszi lehetővé azt, hogy számos, korábban gyorsan halálhoz vezető betegséget gyógyítani lehessen, illetve a betegek életét meg lehessen hosszabbítani, s a páciensek az így kapott hónapokat-éveket elfogadható életminőségben, jó általános állapotban tölthessék.

Hormonkezelések

A hormonkezelések során általában a szervezetben termelt hormonok hatásait gátolják. A biológiai kezelések felerősítik a szervezet saját, rák elleni védekező rendszerét. A hormonokat tabletta vagy injekció formájában jutatthatják be a szervezetbe, alkalmazásuk célja lehet adjuváns kezelés, neoadjuváns kezelés illetve áttétes betegeknél palliatív kezelés.

A hormonkezelés hatása általában lassan, hetek alatt épül fel, és a szervezetből is lassabban ürül ki, mint a citosztatikumok. A hormonkezeléseket leggyakrabban a nemi szervek megbetegedéseiben (emlő és petefészekrák, prosztata daganat) alkalmazzák.

gyogyszerek7

Immunterápia

Egyelőre kevésbé elterjedt, s elsősorban kis kiterjedtségű tumorok esetén alkalmazható módszer az immunterápia, amely során a szervezet saját védekező rendszerének erősítésével, illetve felhasználásával igyekeznek a daganatos sejtek visszahúzódását serkenteni. Az immunterápia lehet aktív és passzív.

Aktív terápia esetén a páciensnek saját rákos szöveteiből vesznek mintát, s azok felhasználásával készítenek oltóanyagot, amelyet – védőoltásokhoz hasonlóan – a szervezetbe visszajuttatva próbálják azt elérni, hogy az immunrendszer maga is felismerje a daganatos sejteket, s próbáljon küzdeni ellenük.

A passzív immunterápia során olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyet az immunrendszer maga is használ, azaz erősítik az immunrendszert. Az immunterápia kiegészítő eljárás, leginkább a műtét vagy másfajta kezelések után a szervezetben rejtőzködő módon visszamaradt daganatos sejtek elpusztításában lehet szerepe.

Biológiai válaszmódosítók

A hagyományos kemoterápiás gyógyszerek a daganatsejtek kontrolltvesztett osztódását gátolják az információs örökítőanyagnak, a DNS-nek, s az osztódást segítő különböző sejtalkotó részeknek a roncsolása révén.

mucotherapytabletta4

Ezen kemoterápiás szerek számos mellékhatást váltanak ki, hiszen az emberi szervezet egészséges, saját magukat sejtosztódással megújító szöveteit is károsítják. Kézenfekvő megoldást nyújthat olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek csak a daganatsejtekre jellemző alkotó részeket felismerve fejtik ki hatásukat, ezáltal megkímélve az egészséges szöveteket.

A biológiai válaszmódosítókként elnevezett célterápiák kutatása során számos olyan fehérjét sikerült azonosítani, amelyek kizárólagosan vagy legalább lényegesen nagyobb számban jelennek meg a daganatsejtek felszínén, céltáblát képezve esetleges terápiás szer részére. Több olyan sejten belüli fehérjét is leírtak, amely a sejtosztódást serkentő jeleket közvetíti a sejtmagba, ahol is az osztódás előkészítése zajlik. Ezeket az „átjátszó állomásokat” kiiktatva a kóros sejtosztódási folyamatot is gátolni tudjuk.

A daganat sejtek ahhoz, hogy fennmaradhassanak saját vérellátást kell, hogy kifejlesszenek. Számos új daganatellenes szer a ráksejtek vérellátásának kifejlődését akadályozza meg. Ilyen „angiogenézist gátló” szerekkel biztató eredmények születtek, legfőképp az előrehaladott vastagbél, emlő és vese daganatok gyógyításában.

mucotherapyszajviz1

A kemoterápia kellemetlen mellékhatásainak enyhítése célzott készítményekkel:

A hányinger, hányás, a száj nyálkahártya sérüléseinek enyhítésére különféle módon ható, kombináltan is alkalmazható gyógyszerek állnak rendelkezésre. A gyógyszerek mellett számos olyan módszer van, mely segíthet a tünetek enyhítésében. Fontos a zsíros, nehéz, fűszeres ételek kerülése. A nagyobb volumenű étkezések helyett a gyakori, kis mennyiségű étkezés szintén hasznos lehet, valamint a glutén és tejmentes diéta betartása a kemoterápia alatt a tünetek enyhülését okozhatják.

Sorozatunk célja ezen termékeknek a részletes bemutatása, valamint hasznos tippekkel szolgálni a különböző tünetek enyhítésére.

Forrás: