Milyen az a csontáttétes daganat?

Az elsődleges daganat gyorsan osztódó sejtjei közül egy-egy leválhat a daganatszövetről, és a vérárammal vagy nyirokkeringéssel a szervezet más részeibe kerülhet

Az elsődleges daganat gyorsan osztódó sejtjei közül egy-egy leválhat a daganatszövetről, és a vérárammal vagy nyirokkeringéssel a szervezet más részeibe kerülhet. Azután egy arra alkalmas helyen megtapad, és ott újabb, másodlagos daganatszövetté szaporodik. Az áttét kialakulása minden rosszindulatú daganatnál lehetséges: a daganat fajtájától és fejlettségétől függ, mikor önállósodnak sejtjei.

Gyakori az áttétképződés

Sajnos a daganatok nagy részét – közel 30 százalékát – eleve áttétes állapotban ismerik fel. Bár minél korábban fedezik fel, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül a beteget még az áttétek keletkezése előtt kezelésbe venni, de sajnos a korai felismerés sem biztosíték arra, hogy sikerült megelőzni ezt a kórfolyamatot.

Csontáttétről akkor beszélünk, ha a csontban telepszenek meg az elvándorolt rákos sejtek. Nem minden rákfajta okoz a csontban áttétet. Az adott ráksejt típusától függ, hogy megtapadáskor melyik szervet részesíti előnyben. Az emlő-, a prosztata- és a tüdődaganatok okoznak leggyakrabban csontáttéteket, míg a festékes bőrdaganat (melanoma) vagy a pajzsmirigy tumorai ritkábban. A vérképző szervrendszer eredetű daganatok közül főleg az ún. myeloma multiplex érinti a csontokat is.

csont14

A csontáttétek létrejöttekor az esetek csak kis százalékában alakul ki a csontban kiterjedt daganat. Sokkal inkább a rákos sejtek által termelt biokémiai faktorok hatására bomlik meg a csontépítõ- és lebontó folyamatok egyensúlya.

A felboruló egyensúly miatt alakul ki csontáttét

Az egészséges csontokban ugyanis folyamatos az átépülés, bonyolult szabályozás útján a csontépítő sejtek folyamatosan építik, a csontfalók folyamatosan bontják a csontszövetet.

Ez a működés biztosítja, hogy a test vázrendszere képes alkalmazkodni a megterheléshez, mivel a csont szerkezete aszerint módosul, ott lesz erős, ahol arra szükség lesz. A csontépítő folyamatoknak köszönhető a csont regenerálódó képessége is törés vagy repedés esetén.

Ha az egyensúly úgy borul föl, hogy a csontépítés nem tud lépést tartani a csont bomlásával, a csont meggyengül, elreped. Ilyen gyengülés okozza a csontáttétes töréseket és panaszokat is.

Forrás: