A daganatos megbetegedés a vezető halálok

A rák az elsőszámú halálozási ok Pekingben, a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések listáját pedig a tüdőrák vezeti – derült ki a kínai média keddi jelentéseiből.

A kínai főváros a betegségek korai felismerését célzó programot indított a különösen veszélyeztetettnek tartottak körében. Ötvenezer 40 és 74 év közötti állandó lakost vonnak be a projektbe a főváros kilenc kerületében. Az ötéves kísérleti időszak végeztével az egész országra ki akarják terjeszteni a programot.

A fővárosi egészségügyi hivatal adatai szerint 2010-ben minden nap 104 pekinginél diagnosztizáltak daganatot. A 100 ezer lakosra jutó rákos megbetegedések száma 2010-ben 302-re nőtt a 2001-ben mért 171-ről.
A férfiak körében a tüdőrák, míg a nők esetében a mellrák a legjellemzőbb. A legfrissebb adatok szerint az öt vezető rákbetegség közül Pekingben továbbra is e kettő áll az élen, majd a vastagbél-, a máj-, valamint a gyomor- és bélrendszer felső szakaszát érintő daganatok következnek.

szervek%2528110%25291

A szakemberek elsősorban a dohányzást okolják a tüdőrák magas aránya miatt, de a szmogot is megemlítik. Mivel a légszennyezés következményének tudományos igazolására nincs elegendő adat, ezért egyelőre csak figyelemmel kísérik a PM2,5, vagyis a 2,5 mikronnál kisebb finomporszemek egy köbméter levegőben mért koncentrációja, illetve a levegőben található mérgező elemek és a megbetegedések közötti összefüggést.

A PM2,5 egészségre gyakorolt hatásáról a Peking Egyetem és a Greenpeace a közelmúltban végzett kutatást. A 2012 decemberében nyilvánosságra hozott tanulmányból az derült ki, hogy a PM2,5 tavaly 2349 ember haláláért volt felelős Pekingben.
Más vizsgálatok szerint 2010-ben Kínában a levegőszennyezés 1,2 millió ember korai halálához vezetett. Ugyanebben az évben a világon a légszennyezést tartották a hetedik legsúlyosabbnak az elhalálozások kockázati tényezői között, mintegy 3,2 millió halálesetben játszott szerepe miatt. Kínában becslések szerint évente 350-400 ezer ember halálában van szerepe a rossz, szennyezett levegőnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.