Tapintással kimutatható a daganat!

A Temple Egyetem kutatói olyan tapintási képalkotó érzékelőt fejlesztettek ki, amely segít az orvosoknak a rákos daganatok korábbi felismerésében.

A szenzor a lézió vagy daganat alakjának és méretének, valamint rugalmasságának és mozgékonyságának értékelésével segít az orvosoknak azonosítani a léziókat, csomókat vagy daganatokat a fizikális vizsgálat során.

Chang-Hee Won, az egyetem számítógépes mérnöke elmondta, a kutatások azt mutatják, hogy a rákos léziók és daganatok általában nagyobbak, szabálytalanabb formájúak és kevésbé rugalmasak. A hordozható érzékelőt bármilyen FireWire csatlakozással rendelkező asztali számítógéppel vagy laptoppal össze lehet kapcsolni.

shutterstock_2275874

A négy LED izzót és egy kamerát tartalmazó, 10 centiméteres eszközt az orvos rendellenesség kitapintása esetén az érintett területre helyezi. Az érzékelő a teljes belső tükröződés elvén működik, vagyis az eszköz elasztomer kockája magában tartja a bevitt fényt, hacsak a léziótól vagy daganattól származó betolakodás meg nem változtatja az elasztomer felszínének körvonalait. Ilyen esetben a fény a kockán kívülre tükröződik. A szenzor kamerája rögzíti a visszatükrözött fény következtében létrejött képeket a lézióról vagy daganatról, ami feldolgozás után lehetővé teszi a lézió mechanikai tulajdonságainak kiszámítását.

Az eszköz nem a meglévő diagnosztikai tesztek felváltására szolgál, hanem arra, hogy az alapellátásban dolgozó orvost minél gyorsabban hozzásegítse a kulcsfontosságú információkhoz. Az eszköz használata nem invazív, a bőr alatt 3 cm-ig képes vizsgálni a csomókat illetve daganatokat. Az eszköz prototípusa körülbelül 500 dollárba (kb. 110 ezer forintba) kerül.

Forrás: