Fedezzük fel időben a prosztata rákot

A prosztatarák időben felfedezve nagy eséllyel gyógyítható, tehát fontos tudni, milyen tünetei lehetnek

Az időben észlelt elváltozások, főként a rosszindulatú daganatok esetében, valóban életmentőek lehetnek. A rendszeres szűrővizsgálatok szorgalmazása, tehát a saját érdekünk. Hasonlóan fontos feltétele a felépülésnek rákos megbetegedésnél, ha tisztában vagyunk, milyen tünetekre kell gyanakodnunk és orvoshoz fordulni.

Aggasztó statisztika

A prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakrabban halált okozó daganatos betegség, ráadásul minden évben egyre nő a prosztatarákkal diagnosztizáltak száma az erősebbik nem körében. Jó hír azonban, hogy azok a betegek, akiknél korai stádiumban észlelik daganatot, remek esélyük van a felépülésre a megfelelő kezelések megkezdése mellett.

Milyen szűrővizsgálatok léteznek?

A vérvizsgálat gyakran segít megállapítani a prosztata daganatos elváltozását a szokatlanul eltérő eredmények esetében. A vérvizsgálat mellett a prosztata végbélen keresztüli megtapintása szintén segítséget nyújt az orvosnak a rák felismerésében. Ha bármelyik vizsgálat eredményei eltérnek a megszokottól, ajánlott minél hamarabb további kivizsgálást kezdeményezni.

prosztata12

Nem mindig kezelhető

Abban az esetben, ha a prosztata megnagyobbodása rendkívül lassan megy végbe, az orvosok nem mindig javasolják a műtéti beavatkozást, vagy sugárkezelés, mivel ezek erőteljesen ronthatják a páciens életminőségét. Az első lépés tehát a daganat felismerését követően, hogy megállapítsa az orvos, melyik kezelés a legjobb a betegnek.

Gyanús előjelek

A kezdeti tünetek még számos más betegség jelei is lehetnek, így nehezebb beazonosítani, hogy a valódi ok a daganat kialakulása. Ezek között szerepel a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, a sperma megváltozott állaga, minősége, vagy színe, illetve a szexuális teljesítmény csökkenése egyaránt. Ezek esetében feltételezhető a prosztatarák is, tehát ajánlott a további kivizsgálás.

Fájdalmas tünetek

A komolyabb gond létére már a fájdalmasabb panaszok is utalnak. A nagyobb daganat megnehezíti a vizelet kiürítését, miközben kellemetlen, égető érzést tapasztal a páciens. A húgyhólyagban rekedt vizelet fertőződések, gyulladások kialakulásához vezet. Ezeket a tüneteket észlelve mindenképpen ajánlott szövettani vizsgálatot kérni.

Forrás:


Egy válasz

  1. Merevedési zavar – Ciki vagy nem ciki? | OLKT.hu

    […] A rómaiak szerint a gránátalma Aphrodité, az igazság és szerelem istennőjének ajándéka volt az emberek számára, a szerelem és a termékenység szimbóluma. A legenda nem véletlen: gyümölcsének leve csökkenti a gyulladást és gyógyíthatja a prosztatabántalmakat. […]