Védd a prosztatád!

Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad számtalan, ám számos kellemetlen tünet okozója is lehet a prosztata.

Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel és rendszeres szűréssel. A prosztatavédelem lehetőségeire dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa hívta fel a figyelmet.

Kicsi, de jelentős szerv

A húgyhólyag alatt elhelyezkedő prosztata duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt tapasztalhatják a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben.

A méretbeli növekedésen kívül a prosztata betegsége lehet a gyulladás és akár a rák is. A megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak felét érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak. Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés.

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a problémák állandóan jelen vannak. Mindenképpen kivizsgálást igénylő állapotról van szó, hiszen akár daganatos elváltozásnak is alapja lehet.

A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. (Érdekes megfigyelés, hogy a többnejűséget engedélyező országokban jóval alacsonyabb a prosztatabántalmak aránya.)

prosztata5

Természetes védelem

A prosztata megnagyobbodása lassabban kialakuló tünetekkel járó folyamat, amelynek megelőzésében és kezelésében a már említett rendszeres nemi életen kívül ajánlott módszer az intimtorna (ennek már férfiaknak kidolgozott változata is van), és a szűk alsónemű, nadrág kerülése. Akár erről a jelenségről, akár gyulladásról van, van néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak.

Többek közt ilyen:

Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek.

Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).

– Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt.

– Kisvirágú füzike. A gyógynövényből lehet teát főzni, de kapható tabletta formájában is.

– A paradicsom magas likopintartalma miatt védőhatású. A Harvard Orvosi Egyetemen kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34%-kal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében.

Szűrés: középkorúaknak évente

"Ötven év felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata-szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. Probléma esetén az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat" – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.

Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás vizsgálata is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.