Prosztatagondok ellen rendszeres szex – 1. rész

Hihetetlen, de még most, a 21. században is a legtöbb férfinek van egy olyan szerve, amelynek vizsgálatától és esetleges problémáitól maguk a férfiak rettegnek, ez a prosztata.

A prosztatánál felmerülő esetleges gondokról, betegségekről Dr. Rosta Gábort, a Dr. Rose Magánkórház urológusát kérdeztük.

Doktor úr, hogy lehet az, hogy a férfiak mai napig rettegnek attól, hogy a prosztatájuk egy idő után komoly problémákat okozhat számukra? Egy fiatal vagy középkorú férfi esetében milyen megelőzési megoldásokat javasol prosztatagondok ellen? Hány éves korban kell elkezdeni az odafigyelést és hogyan?

Egyetlenegy válaszom van erre: a megelőzés titka a rendszeres szex. Ez az, ami védi a prosztatát. Megmagyarázom miért.

Minden szervünk akkor működik jól, ha rendszeresen működtetjük, használjuk. A rendszeres torna, a rendszeres étkezés, a rendszeres alvás, mind egy-egy szervünk egészséges működéséhez járulnak hozzá.

A prosztata amúgy a leghülyébb férfiszerv ami létezik, – valójában egy mirigyről van szó, egy váladéktermelő mirigyről, ami az ondó 90 százalékát termeli. Szöveti szerkezete nagyon hasonlít a nyálmirigyre – ha egy orvostanhallgatónak megmutatjuk a mikroszkópos képet össze is szokták keverni.

A nyálmirigyre azonban lehet mondani, hogy egy okos mirigy. Abban a pillanatban, ahogy valamilyen inger éri és elkezd váladékot termelni, azt a váladékot azonnal bele is fogja üríteni a szájüregbe. Például amikor citromot lát az ember, rögvest megindul a nyálelválasztás, de hasonló hatása van a hidegnek, vagy magának az étkezésnek is. Szóval az ilyen esetekben váladékot termel a nyálmirigy, amitől azon nyomban meg is szabadul. Nincs is olyan, hogy nyálmirigy megnagyobbodás, és szinte alig találkozni nyálmirigy-gyulladással.

prosztata_640

Ezzel szemben mit csinál a prosztata? Semmi ilyesmit. Mert a prosztata csupán ejakulációkor teheti meg, hogy megszabadul a benne felgyülemlett váladéktól.

A férfiember reggel munkába menet meglát egy csinos nőt, és ha csak egyetlen pajzán gondolat is megfordul a fejében, a prosztata máris elkezd váladékot termelni – ugyanúgy, ahogy a nyáltermelést is elindítja egy étel gondolata, vagy a citrom látványa. A helyes az lenne, ha a munkahelyre érkezvén rögtön mennénk is a mosdóba megszabadulni a váladéktól, a legtöbben valahogy mégsem ezzel szokták kezdeni a munkát.

Ezek szerint a prosztatagyulladásnak a felfázáshoz semmi köze?

Dehogynem. Természetesen a férfiak sem immunisak a felfázásra, csak az övéket nem hólyaghurut, hanem prosztatagyulladás kíséri. Amikor egy férfi mondjuk hideg helyen üldögél, hideg kocsiba száll be, a hideg hatására is keringésfokozódást hoz létre és termelődik a prosztata váladék. Mi történik ezzel a váladékkal? Ahogy az előbb is mondtam, az emberek sajnos nem ejakulációval kezdik a napot, hanem dolgoznak, dolgoznak, majd mire hazamennek már el is felejtették, hogy mi is járt a fejükben reggel.

Így aztán a váladék marad és pang, a pangó váladék pedig ideális táptalaj a baktériumok számára. Gyümölcscukrot és zsírokat tartalmaz, melyek, ha állnak, erjedéses folyamat kezdődik meg, az erjedéses folyamat kicsapja a fehérjét, a kicsapott fehérje pedig ideális a bennünk élő baktériumok számára, amelyek meg is fogják találni a tápanyagot. Ilyenkor egyébként magának az ondónak a minősége is változni szokott.

prosztata_6401

Tehát akkor valamilyen külső fertőzés miatt nem alakulhat ki a prosztatagyulladás?

Nem, a baktériumok nem másznak fel a húgycsövön. Belülről jönnek, ha úgy látják, hogy kedvezőek számukra a körülmények, és ilyenkor aztán nagyon gyorsan el is szaporodnak. Ha nincs tápanyag nincs baktérium sem.

Összesen létezik vagy 200 féle baktérium, ami bekerülhet a prosztatába, ezek közül négy nagyon agresszív – az egyik pillanatban semmi baja az embernek, másnap már vért pisil. A férfiemberrel bizony ugyanúgy előfordul, mint a nőkkel. Ilyenkor nagyon fáj, nagyon kínos, megduzzad a prosztata, alig tud pisilni az ember. Ilyen esetben azonnal orvoshoz fordul minden beteg.

Van ezeken kívül 20 olyan baktérium, ami csak szép fokozatosan okoz tünetet. Kicsit gyakrabban kell pisilni, de a harmadik nap már semmi rendellenesség nincs. Az illető szép csendben lábon kihordott egy kis gyulladást.

A Rosta doktorral készült beszélgetés folytatását cikkünk második felében olvashatjátok!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.