Cukros italok és rák: lehet kapcsolat a kettő között

Számos rákos betegséget válthatnak ki az üdítők?

Egy új tanulmány azt sugallja: a cukros italok fogyasztásának csökkentése hozzájárul a rák kialakulási esélyének mérsékeléséhez.

Meglepő tanulmányt közöltek a minap a kutatók a BMJ szaklapban – eszerint lehetséges kapcsolat mutatható ki a nagyobb mennyiségű cukros ital-fogyasztás és a rák megnövekedett esélye között. S miközben óvatos értelmezésre van szükség, tény, hogy az új tanulmány az egyre növekvő bizonyítékhalmazt támogatja, mely szerint a cukros italok bevitelének csökkentése – a marketing szigorításával és az adózás növelésével együtt – hozzájárulhat a rák megbetegedések mérsékléséhez.

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt évtizedekben világszerte meredeken megemelkedett a cukros italok fogyasztása – s meggyőzően kapcsolható az elhízás kockázatához, melyről immár ismert, hogy komoly rizikófaktor számos rákbetegség kialakulásában. A cukros italok és a rák kapcsán készült tanulmányokból azonban még mindig viszonylag kevés van. A francia kutatók így elhatározták, hogy összevetik a cukros italok fogyasztását– beleértve azokat, amelyeket édesítenek cukorral és a 100 százalékos gyümölcsleveket, valamint a mesterséges édesítővel készülteket is – a rákos esetek esélyével, így a mellrákéval, prosztatarákéval, vastagbélrákéval.

A tanulmány 101.257 francia felnőttön alapult – 21 százalékuk férfi, 79 százalékuk nő volt, akiket maximum 9 éven át követtek nyomon, s az általában szokványos, 3 300 különböző élelmiszer- és italkészítmény bevitelét vizsgálta. Az átlagosan 42 éves felnőttek online kérdőíveket töltöttek ki. A cukros italok (köztük az édesített és 100 százalékos gyümölcslevek), valamint a mesterségesen édesített italok napi fogyasztását a kutatók összevetették az orvosi nyilvántartások alapján a rákos megbetegedésekkel. Számításba vették az egyéb, rákot okozó rizikófaktorokat is, így a kort, nemet, képzettségi szintet, a rák családban előforduló eseteit, az esetleges dohányzást, a fizikai aktivitás szintjét.

Fotó: 123rf.com

Az átlagos napi cukros ital-fogyasztás a férfiaknál magasabb volt, mint a nőknél. A nyomonkövetés során 2193 első rákos esetet diagnosztizáltak és validáltak (693 mellrákos, 291 prosztatarákos, 166 vastagbélrákos eset). A rák átlagosan 59 éves korukban támadta meg az alanyokat. Az eredmények alapján a napi 100 milliliter növekedés a cukros italok fogyasztása terén 18 százalékkal növelte a rák kockázatát, ezen belül 22 százalékkal a mellrákét. Amikor a cukros italok csoportját felosztották gyümölcslevekre és egyéb cukros italokra, mindkét típus emelte a rák valószínűségét. Nem találtak összefüggést a prosztata- és vastagbélrák esetében, ezen rákos esetek száma azonban korlátozottabb volt.

Figyelemreméltó, hogy a mesterséges édesítővel készült italok fogyasztását nem tudták összefüggésbe hozni a rák kockázatával – ám a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, óvatosságra van szükség ezen felfedezések értelmezése terén, a mintában tapasztalható, viszonylag alacsony fogyasztás miatt. Az eredmények lehetséges magyarázatai közé tartozik egyébként, hogy a cukortartalmú italokban levő cukor hatása a zsigeri zsírra (a létfontosságú szervek, így a máj és a hasnyálmirigy körül), a vércukorszint, illetve és a gyulladásos markerek, amelyek mindegyike kapcsolódik a fokozott rákkockázathoz. Szerepet játszhatnak azonban a rák kialakulásábban a különféle adalékanyagok is.

180 ezer haláleset történt cukros üdítők miatt

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.