Azonosítja a bőrrák esetek 95 százalékát egy új alkalmazás

Klinikai kísérleteken is tesztelték a SkinVision-t

Rendkívül hatékony bőrrák-azonosító eszközt fejlesztettek ki a kutatók. A SkinVision alkalmazás bebizonyította, hogy a rákos esetek közel száz százalékát azonosítani tudja.

Nemzetközi kutatók csoportja fejlesztette ki azt a vadonatúj applikációt, amely a bőrrák leggyakoribb formáinak felismerésekor 95,1 százalékos érzékenységgel dolgozik. A SkinVision alkalmazás az első, kiterjedt klinikai vizsgálatokon alapuló bőrrák-detektáló, amely ekkora pontossággal bír.

Az applikációt a hollandiai Erasmus Egyetemi Orvosi Központtal (Erasmus MC) együttműködő kutatók alkották meg. Kutatásukat a Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) szaklapban közölték. Ennek során a szakemberek kiértékelték a bőrkárosodások kivizsgálásának pontosságát. Megállapítást nyert, hogy a SkinVision algoritmus nagy érzékenységgel képes felismerni a bőrrákot, s mint ilyen, értékes eszköz lehet a betegség korai felismerésében. A bőrrák egyre növekvő globális egészségügyi probléma. Jelenleg 2-3 millió nem melanoma-jellegű és 132 ezer melanoma jellegű bőrrák alakul ki évente a világon. Valójában 3-ból 1 rákos megbetegedés bőrrák.

A jó hír ennek ellenére az, hogy 95 százalékukat sikerrel lehet kezelni, ha időben és korai stádiumban észreveszik a betegséget. S ahogyan az egészségügyi rendszer egyre több innovatív technológiát használ, egyre több bizonyíték van arra, hogy a mobilalkalmazások hozzájárulhatnak az életmentéshez. A SkinVision lehetővé teszi az emberek számára, hogy saját kezükbe vegyék egészségüket, mégpedig okostelefonjuk orvostechnikai eszközzé alakításával – a bőrrák kockázatának kiszűréséhez.

Eddig az alkalmazás több mint 35 ezer bőrrákos eset azonosításában segédkezett világszerte: ezeket sikerült orvoshoz irányítani további vizsgálat céljából. Az applikáció arra is képes, hogy a kezelésre szorulók fontossági sorrendjét felállítsa – ezzel csökkentve a kezelési költséget és a szükségtelen orvosi látogatások számát. A SkinVision-t megalkotó cég 1.200.000 felhasználó fogyasztói portfólióját használta, valamint globális adatbázist, 3,5 millió gyanús és jóindulatú bőrfoltról készült fényképpel. Érdemes kiemelni egyébként, hogy a bőrrák kockázatértékelésére szolgáló mHealth alkalmazások területe gyorsan fejlődik.

„A gépi tanulás méretes képadatbázisokban történő alkalmazása nagy érzékenységet eredményez a rosszindulatú és a jóindulatú bőrrákos esetek megkülönböztetésekor”– mondta el Tiago M. C. D. Marques posztdoktor kutató az Erasmus MC-nél, egyben a tanulmány egyik szerzője.

Az algoritmus érzékenységének kiértékelésére a kutatók 285 hisztopatológiailag validált bőrrákos esetet használtak két korábban közzétett klinikai vizsgálatból és az okostelefon-alkalmazás felhasználói adatbázisából. A specifitást a felhasználói bázistól különálló halmazon számolták, mely 6000 klinikailag validált esetet tartalmazott.

Az emberek számára egy nagymértékben érzékeny, robosztus és könnyen használható módszert alkottunk meg a bőrelváltozások ellenőrzésére bőrrák-azonosítás céljából. Ez volt a SkinVision csapatának célja az elmúlt 7 évben” – emelte ki Andreea Udrea PhD kutató, a Bukaresti Politechnikai Egyetem docense. Hozzáette: bátran kijelenti, hogy a SkinVision bőrrák-azonosító alkalmazói profitálnak a legutóbbi technológiai fejlesztésből, amelyet beépítettek egy szigorú és klinikailag tesztelt mHealth alkalmazásba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.