Ez a melanoma 5 különböző formája

A melanoma szó meglehetősen ijesztőnek tűnhet sokak szemében, holott korai felismeréssel ez a rosszindulatú bőrdaganat is kezelhető lehet. 

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az önvizsgálat és a rendszeres anyajegyszűrés jelentőségét.

A melanoma nem csak szélességében növekedhet

A melanoma kezelésében kulcskérdés az anyajegyszűrés és a korai felismerés.

Foto:anyajegyszurokozpont

A melanoma – mint bármely bőrdaganat – szélességében és mélységében is terjedhet. A radiális irány (vagyis szélességben való terjedés) eleinte a rosszindulatú sejtek terjedését jelenti az epidermiszben. Idővel azonban a függőleges terjedés is megindul, a rákos sejtek behatolnak a mélyebben fekvő dermisz nevű rétegbe, és képesek lesznek áttétet képezni. Éppen ezért klinikailag a mélység szerint megkülönböztethető 3 típus, a vékony (1 mm és annál vékonyabb), a közepes (1-4 mm közti) és a vastag (4 mm-nél mélyebbre hatoló) melanoma.  

Ez a melanoma 5 fő típusa

A melanoma tipizálásában szövettanilag is több típus különböztethető meg, ez az 5 fő forma:

Felszínesen terjedő melanoma

A melanomák kb. 70%-a a felszínesen terjedő típusba tartozik, gyakran egy régóta meglévő pigmentált bőrképletből (amit a laikusok anyajegynek gondolhatnak) alakul ki. Ezért mindenképpen fel kell figyelni az olyan jellegzetes változásokra, mint a színváltozás, a méretbeli növekedés és a fekélyesedés. Ez a melanoma típus bármely testfelületen kialakulhat, gyakrabban a férfiak fején, nyakán, törzsén, és a nők alsó végtagjain.

Noduláris melanoma

10-15%-ban fordul elő a noduláris típus, amely szintén bárhol kialakulhat, viszonylag gyakran a férfiak törzsén. Jellemzően szimmetrikus megjelenésű, sötétbarna vagy fekete színű képletről van szó, amelynél nem feltétlenül jelenik meg a szélességbeli (radiális) növekedés. Ha azonban mégis felfedezhető, akkor csak rövid ideig tart ez a fázis, mert a noduláris melanoma gyorsan elkezd mélységében terjedni – ezért nagy kockázatot jelent.

Lentigo maligna melanoma

A melanoma felismerésében nagy szerepet játszhat a teljes testtérképes anyajegyszűrés.

Foto:anyajegyszurokozpont

Szintén 10-15%-ban jelenik meg a melanomák közt ez a típus, amely tipikusan a napsütésnek kitett testtájakon, arcon, nyakon, karokon alakul ki, sokszor meglehetősen nagy méretben. Jellemzően idősebb személyeknél figyelhető meg.

Akrolentiginózis melanoma

Ez a daganattípus a tenyéren, a talpon és a köröm alatt fordul elő. Veszélye ugyanabban rejlik, mint a noduláris melanomának, vagyis, hogy nagyon gyorsan válik a radiális irányú terjedés függőleges irányúvá.

Nyálkahártyát érintő melanoma

A nyálkahártyából kiinduló melanoma megjelenhet a légzőrendszerben, az emésztőrendszerben és a húgyúti rendszerben is. Ritkább típusnak számít, mindössze 3%-át teszi ki a melanoma diagnózisoknak. Fel lehet fedezni a kötőhártyán, a szájüregben, a nyelőcsőben, a hüvelyben, a péniszen, a végbélnyíláson, a húgycsőben. Mivel nehéz észrevenni, gyakran már csak előre haladottabb stádiumban fedezik fel.

Ezért is fontos a rendszeres anyajegyszűrés

A bőrdaganatoknál az egyik legfontosabb tényező a korai felismerés. Ennek tudatában nem csak az olyan feltűnő változásokkal kell orvoshoz fordulni, mint az anyajegy színének formájának, méretének, textúrájának megváltozása, a fekélyesedés vagy a vérzés. Akkor is erősen ajánlott évente anyajegyszűrésen részt venni, ha nincs a páciens által felfedezett változás, hiszen a bőrgyógyász nem csak szabad szemmel vizsgálja át az anyajegyeket – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – A dermatoszkópos vagy videó-dermatoszkópos vizsgálattal jóval alaposabb lehet az ellenőrzés, a teljes testtérképes anyajegyszűréssel pedig a bőr képleteiről készült képeket számítógépen is el lehet tárolni. A számítógépben tárolt dokumentáció akár évekig lehetővé teszi, hogy nyomon követhetőek legyenek a változások, korábban megtörténhessen a felismerés. A program ráadásul automatikusan fel is hívja az orvos figyelmét a gyanús jelekre, méréseket, ellenőrzéseket végez. Összességében tehát a melanóma esetében fokozottan igaz, hogy a korai felismerés életet menthet.

Egyszerű és hatékony módszer a melanoma korai felismerésére

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.