Ki dönthet az anyajegy eltávolításáról?

Az anyajegyek eltávolításának leggyakoribb oka, hogy a bőrgyógyász potenciálisan veszélyesnek ítéli meg azokat, vagyis felmerül a bőrrák gyanúja.

De vajon dönthetünk-e magunk is arról, hogy egy anyajegyet esztétikailag vagy praktikus szempontok szerint zavarónak találunk és levetetjük? Ezt a témát járta körbe dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Sokszor bőrgyógyász javasolja az anyajegy eltávolítást

Bőrrákszűrés során bőrgyógyász tehet javaslatot az anyajegy eltávolításra.

Foto:anyajegyszurokozpont.hu

Ha valaki anyajegyszűrés miatt bőrgyógyászhoz fordul, születhet olyan szakvélemény, amely valamely anyajegy eltávolítását javasolja. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a bőrképlet szerkezete felveti a rosszindulatúság gyanúját. Az önvizsgálat során is felfedezhet valaki olyan jeleket, amelyek miatt szükségesnek érzi a bőrrák szűrést. Az önvizsgálathoz jelenthet segítséget az ún. ABCDE kritérium rendszer is, amely azt foglalja össze, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

  • A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú. 

  • B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

  • C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik, részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmaz, esetleg világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

  • D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de mindig orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

  • E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulást ajánlatos ellenőriztetni, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd.

Foto:123rf.com

Sokszor az anyajegy zavaró vagy nem esztétikus

Előfordulhat, hogy az anyajegy olyan bőrfelületen helyezkedik el, ahol rendszeresen irritációnak van kitéve. Jellegzetesen ilyen lehet az arcon a borotválkozásnál érintett felület, vagy a nyakon a ruhák által dörzsölt bőrterület, esetleg az öv, a táska pántja által irritált testrész. Egyes esetekben a páciens maga kéri az anyajegy eltávolítását, akár esztétikai szempontok miatt. Ha nincs kizáró ok – például vérzékenység -, bármilyen okból el lehet távolítani az anyajegyeket.
Ha csak esztétikailag zavar valakit egy anyajegy, akkor is érdemes először bőrgyógyászhoz fordulnia, aki ellenőrzi, valóban ártalmatlan bőrképletről van-e szó. Nem ritka ugyanis, hogy egy nem feltűnő anyajegynél merül fel a rosszindulatúság gyanúja, ami miatt mindenképpen ajánlott eltávolítani azt. Bár az eltávolított bőrképletről mindig készülnie kell szövettani vizsgálatnak, ha eleve a daganat gyanúja miatt történik a sebészi kimetszés, akkor csak a szikével történő eltávolítás jöhet szóba – hangsúlyozza Medgyesy doktor. – Ha nem bőrrák gyanúja indokolja a kimetszést, hanem esztétikai szempontok, lézerrel is el lehet távolítani az anyajegyet. Megfelelő eljárással és kellő méretben történő lézeres eltávolítás után ugyanis szintén van esély a szövettanra.

Most ideális az idő az anyajegy eltávolításra

Aki egyéni megfontolás alapján anyajegy eltávolítást szeretne, most érdemes nekivágnia, erre ugyanis a kevésbé napos, őszi-téli hónapok a legalkalmasabbak. Friss hegeknél ugyanis az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Szerencsés esetben ugyanis a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.- Az orvos tanácsait betartva ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy a gyógyulási idő után a műtéti heg a lehető legkevésbé lesz feltűnő. Bőrrák gyanúja esetén pedig nem szabad késlekedni az anyajegy eltávolítással, azt a legsürgősebben el kell végezni.

7 ok az őszi anyajegyszűrésre

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.