5 dolog, amit tudni kell a bőrrák megelőző állapotról

Ha egy bőrgyógyásztól a rákmegelőző állapot kifejezést halljuk, az „csupán” annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint a jó hír, hogy ebben a szakaszban még sokat lehet tenni a bőrrák megelőzéséért.

5 tény, amit tudni érdemes a rákmegelőző állapotról

Amikor egy bőrgyógyász aktinikus keratózist (napfény okozta, elszarusodással járó bőrelváltozást) emleget, tulajdonképpen rákmegelőző állapotról beszél, amelynek számos tünete lehet. Íme, a leggyakoribbak:

  • alig észrevehető, érdes tapintású folt a bőrön, amely esetleg viszket vagy ég,
  • érdes felületű, rózsaszín, sárgás, vöröses folt vagy kinövés, amely dörzsölés hatására fájdalmas,
  • az ajkak folyamatos szárazság érzete,
  • időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás.

A rákmegelőző állapot kifejezés akár ijesztőnek tűnhet, de fontos róla tudni a következőket.

nyár, nyaralás, napozás, tenger

1. A rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel jó eséllyel nem lesz bőrrák

Egyelőre nincs olyan módszer, amellyel teljes bizonyossággal megmondható, melyik rákmegelőző állapotból fejlődik ki bőrrák, melyikből nem. Éppen ezért minden gyanús jellel orvoshoz kell fordulni, és szükség esetén meg kell kezdeni a megelőző kezelést.

2. A kezelés a tüneteket is megszüntetheti

Egyes rákmegelőző állapotok olyan kellemetlen tüneteket okoznak, mint a viszketés, a bőrérzékenység, vagy a vérzés. Időben elkezdett, hatékony bőrgyógyászati kezeléssel ezektől is meg lehet szabadulni.

3. Néhány esetben összetett és ismételt kezelésre lehet szükség

– A rákmegelőző állapot kezelése az esetek egy részében csak egyszeri alkalom, későbbi kontrollal. Azonban számos esetben ennél több alkalomra és kombinált kezelésekre is szükség lehet. Különösen a sugárzástól erősen károsodott bőrnél fordul elő, hogy több aktinikus keratózis is felfedezhető a bőrön. Még abban az esetben is előfordulhat ez, ha esetleg nem látható gyanús folt vagy kinövés, csupán a bőrgyógyász azonosíthatja be a jelenséget. Más esetekben akár úgy is érezheti a páciens, mintha dörzspapír felületű lenne a bőre. De akár látható a rákmegelőző állapot, akár nem, a bőrgyógyász többféle kezelést is javasolhat, a fagyasztástól a kémiai hámlasztáson át a photodinámiás vagy lézeres eljárásig. Minden kezelés elsődleges célja, hogy kivédje a valódi bőrrák kialakulását – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

55651524 – sunscreen sun drawing lotion on suntan legs relaxing tanning on tropical beach holiday. women lower body lying with sunblock cream in shape for skin cancer sunburn care concept.

4. A fényvédelem elkerülhetetlen

Sokaknak éppen a rákmegelőző állapot diagnosztizálása az intő jel arra, hogy a megfelelő fényvédelemegyszerűen elkerülhetetlen. Tévhit lehet azt gondolni, hogy ha egyszer már „megtörtént a baj”, fölösleges a bőrvédelemmel foglalkozni, hiszen a magas faktorszámú készítményekkel megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására.

5. A rendszeres bőrgyógyászati szűrés életmentő lehet

Akinek erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a rizikója a bőrrák kialakulására. Éppen ezért a rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők. Minden esetben ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását, mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.