A halolaj kapszulák nem segítenek megelőzni a depressziót

A halolaj-étrendkiegészítők nem segítenek a depresszió megelőzésében vagy a hangulat javításában – derül ki egy új kutatásból.

A VITAL-DEP tanulmányban több mint 18 ezer résztvevő vett részt. Az 50 éves vagy idősebb felnőttek körében, akik közül senki sem volt klinikai depressziós, a tengeri omega-3 zsírsav (omega-3) étrend-kiegészítők hosszú távú használata nem csökkentette a depresszió kockázatát vagy a depresszió tüneteit – és nem tett különbséget a hangulat minőségében sem.

Valójában a depresszió vagy a depressziós tünetek kockázatának kismértékű növekedését találták az omega-3-kiegészítők alkalmazása esetén.

Bár a depresszió kockázatának kis mértékű növekedése a statisztikai szignifikancia határán belül volt, az omega-3-nak nem volt káros vagy előnyös hatása a hangulat általános alakulására a nagyjából 5-7 éves követési idő alatt” – mondja a kutatás vezető szerzője Dr. Olivia I. Okereke, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School munkatársa.

Fotó: 123rf.com

Az eredményeket a Journal of the American Medical Association online folyóiratban tették közzé. 

Halolaj és Omega-3 zsírsav: miért jó az egészségnek?

Okereke szerint a szakértők már évek óta ajánlják az omega-3-kiegészítőket a depresszió kezelésére egyes magas kockázatú betegeknél, de nincsenek kialakult irányelvek a használatukra vonatkozóan.

A vizsgálatba 18 353 idősebb felnőttet vontak be (átlagéletkor 67,5 év; 49% nő). Közülük 16 657-en voltak veszélyeztetettek depresszió szempontjából, ami azt jelentette, hogy korábban nem volt depressziójuk; 16696-an pedig a visszatérő depresszió szempontjából voltak veszélyeztetettek, ami azt jelentette, hogy korábban már volt depressziójuk, de az elmúlt 2 évben nem részesültek depresszió elleni kezelésben.

A résztvevők nagyjából felét véletlenszerűen osztották fel arra, hogy omega-3 zsírsavakat, a másik felét pedig placebót kapjon átlagosan 5,3 éven keresztül.

Ez a téma is érdekes lehet: 

Érdekességek a halolajról

Forrás: https://napidoktor.hu/index