A zene pozitív hatása a mentális egészségre

A zene gyógyít. Hallottad már ezt a kijelentést? Ha szkeptikusan fogadtad, akkor van egy érdekes hírünk. Ez nem egy légből kapott tényszerűség, ami valójában csak egy ködös feltételezés. Korántsem! Ez az igazság, a valóság, amit kutatások garmada igazol. Ugyanis a tudósok már évtizedekkel ezelőtt felfedezték, hogy a zene nem hagyja érintetlenül az emberi testet. A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a fizikai egészségre is jótékonyan hatnak a szimfóniák, miközben a mentál-higiénia területét is erőteljesen befolyásolják.

Mindegy, milyen zene?

Nem, talán ez a legfontosabb, ami a kutatásokból kiderül. Az agresszív, erőszakos, arrogáns „zene” ilyen érzéseket vált ki a hallgatóságból. Nem mindig tudatosan, ettől függetlenül az érzelmek felszínre bukkannak, s mivel gyakran nem jutnak kifejezésre, így végül vagy elfojtásra kerülnek, vagy egyszer csak vulkánként kitörnek. Egyik forgatókönyv rosszabb, mint a másik.

Nem azt mondjuk, s a tudósok sem ezt állítják, hogy kizárólag a klasszikus zene az, ami hallgatásra érdemes. De ezek a dallamok kétségtelenül nyugtató hatásúak. Vegyük például a klasszikus gitár húrjain megpendülő harmóniát. Ki az, aki ne érezné magát jobban tőle? Nyilván itt most a szép játékra gondolunk, és nem a cséplésre. Nem csoda, hogy a gitár, mint zeneterápiás hangszer is roppantul közkedvelt.

lány, fejhallgató, kanapé

Milyen hangszer a befutó?

A hangszerbolt kínálatában számtalan hangszertípus elérhető. A kérdés nem is feltétlenül az, hogy melyik a nyertes, mert amúgy ilyen általános érvényű díjazott nem létezik, hanem sokkal inkább az a fő csapásirány, hogy hozzád melyik hangszer illik? Mi az, ami a stílusodat, a mentalitásodat hitelesen képviseli? Fújnád a nótákat, pengetnéd vagy ütnéd? Ha érzed a hívást, akkor hallgass rá, mert ez csak és kizárólag neked és rólad szól.

Érdemes zeneiskolába járni?

Igen, mind a közösség ereje, mind a tudásszerzés kincse miatt. Az Intermuzika hangszerbolt és zenesuli olyan környezetet biztosít, ahol a minden ember lelkében felcsendülő zene végül ténylegesen is megszólalhat!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.