Nekem te vagy a legszebb!

Nehéz időszak a kamaszkor: az ember csúnyának, butának, nem ritkán kitaszítottnak érzi magát és hihetetlenül nehéz meggyőzni az ellenkezőjéről.

Szinte minden kamasz felteszi magának azt kérdést a tükör előtt, hogy miért én vagyok a legrondább a Földön? Vagy inkább az egész világon? A szülő pedig ilyenkor azon gondolkozik, hogy hol rontotta el. A válasz egyértelmű: sehol.

Az átlag kamasz elégedetlen önmagával, ugyanis nem felnőtt és nem gyerek, nem találja a helyét a világban, nem tudja, mihez tartsa magát, és milyen mércéhez igazodjon. Segíteni borzasztóan nehéz, mégis meg kell próbálnia minden szülőnek, nehogy valamilyen egészségkárosító következménye legyen a természetes elégedetlenkedésnek!

A kamaszok számára sajnos fontosabbak a külsőségek a belső tulajdonságoknál, a szülők legfontosabb dolga pedig az, hogy egyensúlyt teremtsenek gyermekük értékrendjében. Egészséges határok között segíteni kell csemeténket abban, hogy küllemével is megmutathassa, hogy ki ő valójában.

Egyértelműen meg kell húzni azonban a határvonalakat az esztétikus, higiénikus, kulturált megjelenés és a paradicsommadárra vagy fekete hollóra emlékeztető magamutogató stílus között!

kamaszok8

Amennyiben gyermekünk úgy látja, hogy semmi nem szép rajta, kérjük, hogy mutasson képet a szépségideáljairól, és részletesen mondassuk el vele, hogy mit lát azokon a nőkön/férfiakon vonzónak és óvatosan vezessük rá, hogy neki is legalább annyi vonzó tulajdonsága van, mint az ideáljainak!

Azt mondják, hogy ha a világ legszebb emberét hosszasan néznénk, biztosan találnánk rajta valami csúnyát és állítólag ez fordítva is igaz. A világ legrondább emberével is csak annyi a dolgunk, hogy jó alaposan megnézzük, és biztosan találunk rajta valami vonzót.

Állítsuk tehát gyermekünket a tükör elé, és kényszerítsük arra, hogy mondjon valami jót magáról, keressen valami szépet önmagán vagy legalább egy olyan pontot, amit kis változtatással gyönyörűvé lehet tenni! Ha megtaláltuk azt a bizonyos részét, akkor keressünk még néhányat!

Végül pedig találjuk ki csemeténkkel együtt, hogy hogyan emelhetnénk ki pozitív oldalait a negatívumok rovására, hogy tudatosuljon benne és higgye is el, bizony nem csak mi vagyunk, akinek Ő a legszebb!

Forrás: