Lakberendezési lexikon: a szecesszió

A szecesszió a XIX. század végén, XX. század elején virágzott. Jelentése: kivonulás, kivonulás az akadémikus művészetből, megszabadulni a stiláris kötöttségektől.

Úgy gondolták, hogy a díszítmény úgy tartozik az épülethez, mint a bőr és az izomzat az emberi testhez. Forradalmasító szándékú, művészetet megfiatalító irányzat.

Bécsből indult ki, de lázadásának köszönhetően Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Németországban, de még Magyarországon is hamar követőkre talált. Nálunk Lechner Ödön, valamint Thorockai-Wigand Ede népies motívumokkal felcicomázott szecessziós vonalvezetése vált uralkodóvá. Bécsben Otto Wagner a szecesszió vezető építészmestere.

Csodálatos belső design

Csodálatos belső design

Meg kell említenem Antoni Gaudít, aki az egyik legeredetibb, legmerészebb követője ennek a stílusnak. Gaudí az a katalán építész, akinek zseniális épületei ma is csodálatra késztetik az embereket. Így például a Sagrada Família, a Güell park, vagy a Casa Batlló.

Jellemző stílusjegye a túlburjánzó díszítés, és annak íves, görbe, hullámzó néha csipkés mintavilága. Ebben a stílusirányzatban ne keressünk egyenest, derékszöget, és egyéb szögben törő egyenes vonalakat!

Torriani hálószoba garnitúra

Torriani hálószoba garnitúra

Motívumaiban a természethez akar visszatérni. Főleg a növényvilág vonalvezetését, a használja fel. Kedveli a természetes növekedés élményét nyújtó szabadon áramló formákat. Az alakulóban lévő élet lendületét, a technikai fejlődés hatására egyre jobban felgyorsuló jelent közvetítette. Nem ismeri az üres felületeket.

Smania Queen fotelek

Smania Queen fotelek

Megjelenésében parodizálja a korábbi formavilágot, egyszerre modern, de ugyanakkor van benne valami romantikus szembefordulás a modern formákkal. Tiltakozik a tömegtermelés ellen, a kézműves munka örömét és annak szabadságát, az egyéniség kifejezését helyezi előtérbe.

Országonként más és más néven, valamint más és más jellegzetességekkel bukkanhatunk rá. Miközben saját helyét keresi a forma világában, mindig megújul, lehetőséget kínálva a XX. századi modern művészeti irányzatok megszületéséhez. Franciaországban egy párizsi bútorszalontól kölcsönzi a nevét, és Art Novueau néven válik ismerté. Nagy-Britanniában a Modern Style volt az elfogadott elnevezés.

Villeroy& Boch étkező

Villeroy& Boch étkező

Németországban a Jugendstil (azaz fiatalság) és a Wellenstil („hullámstílus”), Spanyolországban a Modernismo, Olaszországban a Stile floreale („virágos stílus”) és a Stile Liberty, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a Tiffany style elnevezés terjedt el. Ezek mellett azonban jeles képviselői még ennek a stílusirányzatnak, a korabeli belga-, olasz-, skót-, valamint a müncheni és bécsi építészek és formatervezők.

Ashley étkezőgarnitúra

Ashley étkezőgarnitúra

Sem hazánkban, sem Nyugat-Európában nem vált általánosan kedveltté ez az irányzat, ezért a század elején a korábban már elfogadott formák másolása folytatódott tovább. Az irányzat fénypontja az 1900-ban rendezett párizsi világkiállítás volt.

Az ipari formatervezés kezdetét tulajdonképpen a szecessziónak köszönhetjük. A század végén beinduló ipari tömegtermelés a korai szecessziótól kölcsönvette eltúlzott, díszítési szokásait, azt leegyszerűsítette, de szinte minden használati tárgyra kiterjesztette. Nem mentesültek ez alól a lakások és azok berendezési és használati tárgyai sem.

Alexandra fürdőszoba bútor

Alexandra fürdőszoba bútor

A szecesszió a maga egyediségével érdekes színfoltja a XX. század első felének, főleg, hogy hosszú idő után ez az első stílusirányzat melynek jellegzetességei egyformán jelennek meg a belsőépítészet minden szegletében. Nem épül rá, és nem keveredik más stílusokkal! Ezáltal egyfajta iskolát teremt. Később az organikus és geometrikus, tervezési irányzatok hasonlóképpen működnek.

…nem minden stílus egyedi, de ami egyedi az mindig stílusos…

A hangulatos és különleges egyedi bútorokat  az Art of Home Lakberendezési Áruház kínálja, amelyeket megnézhet és kipróbálhat budaőrsi üzletünkben.

Forrás: