Feng Shui a kertben

Sokan élnek abban a téveszmében, hogy csak a kínai stílusban kialakított kert felelhet meg a feng shui alapelveinek. Ám a kertrendezés sokkal inkább a szimbólumokról, arányérzékről és harmóniáról szól.

Nem szükséges tehát kínai bambuszt, állatfigurákat és éghajlatunktól eltérő növényeket elhelyeznünk a kertben ahhoz, hogy élvezhessük a feng shui előnyeit! Első lépésként határozzuk meg a kert elhelyezkedését, alakját. Bár többnyire nincs lehetőségünk válogatni, kedvező hatású, ha telkünk mögött lankás domb terül el.

Kedvezőtlennek számít, ha egy völgy mélyén alakítottuk ki, vagy meredek hegyvonulatok találhatóak a közelben.Ha zajos, forgalmas területek mellett kényszerülünk kertet építeni, vagy a szomszédos épület szélei mutatnak agresszívan az irányunkba, ajánlott magasra növő, szűrő növényt telepíteni. A visszaverő díszítő tárgyak, pl. a párban kitett rózsabokrok, segítenek mentesíteni kertünket a zavaró külső hatásoktól. A legszerencsésebb, ha a kert alakja szabályos, a szabálytalan forma ugyanis többletterületet, vagy épp hiányt hoz létre egyes részeken, és ezzel nehézségeket generál életünk bizonyos szegmensein.

tulipán

Meghatározó lépésként távolítsuk el a „túl sokat”! Kertünkben egy vidám táncterem légköre uralkodjon, tele élettel és örömmel! Hozzunk létre világosabb és sötétebb részeket, aktívabb és nyugodtabb területeket! A nyitott, ill. sűrű részek váltakozása felpezsdíti érzékeinket.

A feng shui előszeretettel ajánlja a kerek levelű növényeket, azok ugyanis a pénz jelképének minősülnek. A nálunk is elterjedt majomkenyérfát pl. érdemes a bejárat közelébe helyezni, hogy a házba vonzza a szerencsét.

Végül ügyeljünk, hogy kertünk aktuális állapota összhangban legyen családunk helyzetével. Aki a feng shui szerint él, az nem a múltban, hanem a jelenben él.

Forrás: