Súlyos életveszély COVID után

COVID fertőzés után megduplázódik a vérrrögök kialakulásának esélye a tüdőben.

A 18-64 éves felnőttek ötöde, a 64 év fölöttieknek pedig negyede tapasztalt koronavírus-fertőzését követően olyan egészségi állapotot, amely a megbetegedés következménye, állapította meg az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési központok (CDC) kutatása a MedicalXpress cikke szernt.

Az összes állapot közül az akut tüdőembólia – a tüdő artériájában kialakuló vérrög – kialakulásának kockázata nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy kétszeresére mind a 65 évnél fiatalabb, mind a 65 évnél idősebb felnőttek esetében. A légzőszervi tünetek, például a krónikus köhögés vagy a légszomj előfordulása hasonló mértékben nőtt meg – számol be az Infostart.

Tüdőembólia esetében általában a láb mélyvénájából jut vérrög a tüdőbe, ahol tüdőkárosodást, alacsony oxigénszintet és halált okozhat.

vérrög, stroke

A tanulmány több mint 350 ezer olyan ember beteg adatain alapult, akik 2020 márciusa és 2021 novembere között szenvedtek koronavírusban, az ő adataikat hasonlították össze 1,6 millió másik emberével, akik bár orvoshoz fordultak, de nem koronavírussal. A kutatócsoport 26, korábban a hosszú Coviddal összefüggésbe hozott állapot előfordulását vizsgálta.

A leggyakoribb állapotok mindkét korcsoportban a légzőszervi tünetek és a mozgásszervi fájdalmak voltak. A 65 év alatti betegek esetében koronavírus után a legtöbb állapot kialakulásának kockázata emelkedett, de nem figyeltek meg jelentős különbségeket az agyi érrendszeri betegségek, a mentális egészség állapota vagy kábítószerrel kapcsolatos rendellenességek esetében.

A tanulmány korlátai közé tartozott, hogy nem vették figyelembe a nemre, fajra és földrajzi régióra vonatkozó adatokat, valamint az oltottságot sem. A tanulmány az újonnan megjelent vírusvariánsokat nem tudta figyelembe venni.

Olvasd el ezt is!

Kiderült – Ezért okoznak vérrögképződést  a COVID vakcinák

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.