Koronavírus – Egyre nagyobb baj a krónikus szaglásvesztés

Többen szenvednek tartósan miatta

Nagyon sok embernél alakulhat ki hosszú távú szaglási képtelenség a koronavírus-fertőzés következtében. Aggódnak és megoldásokat keresnek a szakemberek a krónikus szaglásvesztés miatt.

Több, mint 1,6 millió embert érint csak az Egyesült Államokban a tartós szaglási képtelenség, mely a koronavírus miatt alakult ki. A probléma potenciálisan új közegészségügyi kihívást jelenthet – mutatott rá egy, a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery szaklapban közelmúltban megjelent elemzés.

Noha a vírus miatt szaglásvesztést átélő emberek többsége pár héten belül visszanyeri szaglási képességét, az adatok szerint csaknem minden tizediknél előfordulhat, hogy 6 hónapig vagy annál is tovább is fennál a problémája.

Fotó: 123rf.com

A szaglás romlása bizony nem kis gondot okozhat. Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták azt az életminőség romlásával, a lecsökkent étel-bevitellel, a füst és ártalmas gázok észlelésének képtelenségével, a személyes higiéniával kapcsolatos félelmekkel, a szociális jóllét romlásával és a depressziós tünetek megjelenésével – jelezték a kutatók, akik egyre növekvő aggodalommal figyelik a krónikus szaglászavarban szenvedők számának emelkedését. Valós közegészségügyi aggályként tekintenek a drámai növekedésre.

„Olyan kezelés vagy magatartás sajnos nem ismert, amely minimálisra csökkenthetné a krónikus szaglásvesztés kockázatát” – mondta dr. Jay F. Piccirillo, a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának fül-orr-gégész professzora.

Amerikában több mint 13 millió 40 éves és ennél idősebb felnőttnek van mérhető szaglási problémája. Ezek leggyakoribb okai a neurológiai rendellenességek – például a Parkinson-kór, a fejsérülések, a stroke és az agydaganatok. A szaglásvesztést tartják azonban a demencia és a stroke korai figyelmeztető jelének is, amely lényegesen gyakoribb az idősek körében, mint a fiataloknál.

A szaglás elvesztése ugyanakkor a koronavírus fő tünetének számít és sűrűbben tapasztalható a súlyos betegségben szenvedőknél. Gyakran jelentett panasz a szaglásvesztés a tartós Covid-tünetekkel küzdőknél.

Mivel a koronavírus fiatalabb demográfiai csoportot is érint, a szakemberek szerint sokkal nagyobb lehet a szaglási zavarok egész életen át tartó terhe.

Fotó: 123rf.com

A kutatók külön elemzésből származó adatok alapján becsülték meg azoknak az embereknek a számát, akik elvesztették a szaglási képességüket a vírusfertőzés következtében – eszerint a fertőzöttek 30-75 százaléka veszíti el azt.

Ezt követően kiszámították a krónikus vagy tartós szaglászavarban szenvedőkre vonatkozó adatokat a Covid-19 okozta szaglásvesztésből felépülés aránya alapján: 93-tól 98 százalékig terjedt.

Elemzésük alapján az Egyesült Államokban 170 ezer-1,6 millió embernél alakulhatnak ki krónikus szaglási problémák a koronavírus következtében.

A fenti adatok tekintetében cseppet sem meglepő a növekvő aggodalom, hiszen a szaglásvesztés a mérgező gőzöknek való kitettség fokozott kockázatával, lecsökkent étvággyal és általános életminőség-romlással jár. S egyelőre csak az idő siethet a páciensek segítségére, hogy a helyzet javulhasson.

COVID tüneteket tapasztalsz? – Ezt tedd, ha az orvosod hívod!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.