COVID – Mit kell tudni a szaglásvesztésről?

Gyakrabban jelentkezik szaglásvesztés azok körében, akik enyhébb tünetekkel vészelik át a koronavírus-fertőzést. Az érintettek 25%-ánál a szaglás elvesztése tartós, akár 60 napon túl is fennáll.

A Journal of Internal Medicine közlése szerint a COVID-fertőzöttek 86%-ánál jelentkezik szaglásvesztés. Közülük a legtöbben – 55% – enyhe tüneteket tapasztalnak. A közepes-súlyos eseteknél 37%, a súlyos eseteknél csak 7% körüli a szaglásvesztéssel járó esetek aránya.

A szaglóhám károsodik

A koronavírus-fertőzés által okozott szaglásvesztést nem lehet összehasonlítani az egyszerű nátha esetén is jelentkező, hasonló panaszokkal. Míg nátha esetén az orrdugulás és orrfolyás, az orrnyálkahártya gyulladása okozza a rendszerint egy hét alatt megszűnő panaszokat, a kutatások szerint COVID-19 esetén a szaglóhám károsodik. Mivel ez a terület regenerációra képes, hosszadalmas, de sikeres lehet a gyógyulás.

Az enyhe tünetes érintettek körében a szaglásvesztés átlagosan 22 napig, 25% esetében azonban 60 napnál hosszabb ideig tartott. 5% esetben pedig akár 6 hónap is lehet, mire visszatér a szaglás.

Foto: 123rf.com

 

Lelkileg megviseli a beteget

A szaglásvesztés sokak számára nem tűnhet súlyos állapotnak, azonban a kutatók ennek ellenkezőjére figyelmeztetnek. Különösen az egyéb mentális betegségben szenvedőket viseli meg ez az állapot, de a szaglás – és az ezzel gyakran párosuló ízlésvesztés – bárkinél okozhat szorongást, depressziós tüneteket, izolációt. Az ételek és italok ízének élvezete, egy virágcsokor vagy a kedvenc parfüm, illóolaj illatának élvezete nagyon tud hiányozni a mindennapokban, különösen hosszabb ideig húzódó szaglásvesztés esetén.

A szaglástréning segíthet

“Klinikai kísérleteket folytattak az omega-3 zsírsav tartalmú készítmények szedésével kapcsolatban, emellett az A és B vitamin kezelés, szteroid tartalmú orrspray is segíti a károsodott szaglószerv működését javítani, gyógyítani COVID-19 fertőzés után” – magyarázza Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása emellett kiegészítő kezelésként a szaglástréninget javasolja.  Érdemes a szaglásvesztést követően mielőbb elkezdeni és 3 hónapon át folytatni. A szaglástréning során naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig 4 féle illóolajat kell apró szippantásokkal, orron át belélegezni. Amennyiben egyéb orrtünetek is jelentkeznek, már a kezelés megkezdésekor javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgálás, egyébként akkor, ha nem tapasztalható javulás és a szaglás 3 hónap elteltével sem áll vissza.

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.