COVID tüneteket tapasztalsz? – Ezt tedd, ha az orvosod hívod!

Mi történik, amikor Covid gyanú miatt felhívjuk a háziorvosunkat? Használd ezt az útmutatót, és a saját, valamint az orvos dolgát is megkönnyítheted!

A Magyar Orvosi Kamara-Háziorvosi Csoportja légúti panaszok esetére készített egy egyértelműsítő grafikát, ami elmagyarázza, mit érdemes tenni, ha a koronavírus tüneteit véljük felfedezni magunkon.

Hívás előtti teendők

Mielőtt telefonálunk, mérjük meg a lázunkat, hiszen meg fogják kérdezni, hogy van-e lázunk, és ha van rá lehetőségünk, a vérnyomásunkat is mérjük meg még nyugalmi állapotban – számol be az Egészségkalauz.hu.

Ami kifejezetten fontos információ az az, hogy hányszor veszünk levegőt egy perc alatt – ezt számoljuk meg szintén még a hívás előtt, ugyanis ez az orvos számára fontos adat a Covid betegség megállapításához. Ha van otthon pulzoximétere, akkor az oxigéntelítettség százalékos mértékét is adja az orvosa tudtára. 

Már előre gondoljuk át a tüneteinket, és azt, hogy van-e allergiánk!

A MOK felhívja arra a figyelmet, hogy a rendelő hívásakor legyünk türelmesek, gondoljunk bele, hogy jó eséllyel nem egyedül mi szeretnénk elérni az orvost.

A tüneteket fogalmazzuk meg a lehető legpontosabban, és azt is, hogy mióta tartanak, ugyanis ezzel is megkönnyítjük az orvos dolgát, és időt spórolunk. Azt is mondjuk el, hogy felvettük-e a Covid elleni oltást, és van-e krónikus betegségünk. A gyógyszerallergiáról, különösen az antibiotikum, valamint a láz-és fájdalomcsillapító allergiáról fontos tudnia az orvosnak. Végül jelezze orvosának azt is, hogy van-e táppénzigénye.

Megtalálták! – Ez csökkentheti a súlyos COVID tüneteit

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.