Kellemetlen COVID tünet – Így nyerheted vissza a szaglásod

Általában a fertőzés után néhány héten belül visszatér a szaglás érzékelése, de nem mindenki ilyen szerencsés.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a koronavírusos betegek 96 százalékánál tapasztalható a szaglás bizonyos mértékű, vagy teljes elvesztése. Ez általában átmeneti probléma, de sokaknak mégis hónapokig kell elviselniük ezt a kellemetlen tünetet – számol be a NapHíre.

A koronavírus okozta szaglásvesztésnek két típusa van: az akut és a krónikus. Az akut szaglásvesztésnél a páciensek más tüneteket is tapasztalhatnak, például orrfolyást vagy orrdugulást, ami az orrjáratok gyulladását okozhatja. Egy fül-orr-gégész szerint a szagolandó részecskéknek át kell jutniuk az orrjáraton, hogy elérjenek az orrtetőig, ahol az idegvégződések vannak. Ha a nyálkahártya duzzadt, akkor ezek a részecskék nem jutnak fel az orrba.

Fotó: 123rf.com

A krónikus szaglásvesztésnél az ideg annyira begyullad, hogy már károsodik. Így az érintettek hónapokkal később sem nyerik vissza a szaglásukat. Egy kutatói elmélet szerint a szaglásvesztésben a genetika is nagy szerepet számít – olvasható az egeszségkalauz.hu oldalán. Bár a károsodott sejtek képesek regenerálódni, de ehhez sok idő kell.

De mégis hogyan lehet visszanyerni a szaglást a koronavírus után? Van néhány tippünk erre is. Például a sóoldatos öblögetés, és a gyulladás csökkentésére szolgáló vényköteles orrspray-k használata. A betegek akár szaglótréningen is részt vehetnek, ami során szimulálni tudják az orrukat annak érdekében, hogy újra felismerje az illatokat.

 

Ehhez a négy alapillatot kell használni: virágos, gyümölcsös, aromás és gyantás. Egy professzor azt tanácsolta, hogy az illatokból cseppentsünk egy pálcikára, és azt naponta kétszer helyezzük az orrunk alá. Az illatok mellé képzeljünk el egy vizuális képet, és próbáljunk meg emlékezni az illatára.

Olvasd el ezt is!

Koronavírus – Egyre nagyobb baj a krónikus szaglásvesztés

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Érzem a szagokat…
  Bár eddig is éreztem….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.